Tamarine srećonoše: Urednica koja je želju za likovnim stvaranjem pretočila u unikatne suvenire

GREEN_300_listici_sredina

Kreativnost koja nadahnjuje

U kreativnoj radionici HRT-ove urednice i novinarke Tamare Peras kriju se najljepši unikatni suveniri. Njihova su imena T'Angeleki i LaPupe i izrađeni su od prirodnih materijala. Za njih kreativka Tamara kaže da su čuvari emocija, a prilikom izrade, njezine je lutke odvedu u neki magičan i zaista poseban svijet.

Tamara Peras dugogodišnja je urednica i novinarka na HRT-u. Nakon više od 20 godina u Informativnom programu, prije nešto više od godinu dana odlučila je napraviti profesionalni zaokret i prešla u Zabavni program, gdje uređuje lifestyle emisiju “Kod nas doma četvrtkom”. Nakon stresnih godina u informativi, danas, kaže, radi s divnom ekipom ljudi i napokon razumije onu: “Radi ono što voliš i više nećeš morati raditi ni jedan dan u životu”.

Svoju kreativnu stranu, koju je do sad izražavala uglavnom riječju i kreiranjem TV emisija, odlučila je pretočiti i u nešto materijalno te su prije nešto više od godinu i pol u tvornici njezine mašte počeli nastajati unikati, odnosno anđeli zgodnog imena T’Angelek i lutke LaPupe. “Najčešće pitanje koje mi se postavlja jest kako i zbog čega sam se odlučila baš za ovu vrstu kreativnosti? Iskreno, nemam neki konkretan odgovor. To se samo dogodilo, bez puno razmišljanja. Ideja je tu, i sad se samo nadograđuje”, otkriva nam.

Još od djetinjstva obožava kaže, alate. “Oduvijek sam voljela stvarati rukama, još kao mala sam obožavala čekić i čavle. U šali volim reći da s LaPupama plaćam danak mojem djetinjstvu kada se nisam baš voljela igrati lutkama. Roditelji su mi kupovali sve moguće lutke, ali ja sam više voljela lovače i skrivače, loptu i poderana koljena. Sad u zrelijoj dobi, ja se igram lutkama. Imala sam dosad svojih kreativnih trenutaka, primjerice radila sam nakit, oslikavala staklo, ali sve je to bilo povremeno i kao kratki predah od svakodnevice i jako stresnog posla u informativi. T’Angeleki i LaPupe više su od toga”, istaknula je ova kreativna Čakovčanka.

Tamara tvrdi kako u svakome od nas čuči neki skriveni talent, samo ga treba pustiti da se razmaše. “Kreativa je kao mišić, svi ga imamo u tijelu samo je pitanje hoćemo li ga pokrenuti i do koje mjere pustiti da se razvije i ojača. Ovo će sad zvučati kao klišej, ali kad ja odem u svoju radionicu i prepustim se mojim anđelima i lutkama, zaboravim na sve oko sebe. Izgubim pojam o vremenu. Pustim neku glazbu koja mi taj dan paše, uzmem drvo, žicu, kliješta, gips, čekić, boje… To je moj mentalni wellness. Ne zovem ih bez veze čuvarima dobrih emocija i srećonošama”, opisuje.

Njezini T’Angeleki i LaPupe isključivo su ručno rađeni unikati. Svaki dio ovih predivnih kreatura prođe kroz Tamarine ruke i svaki obradi do posljednjeg detalja, a materijali s kojima stvara su isključivo prirodni materijali; drvo, žica, glave su kaširane, a haljine gipsane. “Ukrašavam ih također ukrasima od drva, užetom, slamom… Priroda je divna, daje nam sve najljepše od sebe, a takvi su i moji unikati. Zaljubljenica sam u prirodu i sport i obožavam šetnju šumama i mojim predivnim Međimurjem u kojem nalazim najljepše komade drva potrebnog za T’Angeleke. Osobito volim napravljene od trsja, najzahtjevniji su za izradu, no, zbog svoje nesavršenosti meni najljepši”, ističe.

Za izradu jednog anđela ili pupe potrebno je nekoliko dana jer kako kaže, sve radi u fazama. “Za anđele prvo moram pronaći odgovarajuće drvo za tijelo i podlogu. Krila i aureole radim od žice. To mi je fizički najteži dio posla. Kad svijem svu tu silnu žicu, “otpadnu” mi ruke. Dva dana treba za kaširanje i sušenje glava. Kad imam sve dijelove onda ih sklapam. Podloge lijepim pa i za to treba vremena da se dobro osuši. Nakon toga ih bojim u bijelo. Pa opet sušenje”, opisuje Tamara, a tada, kaže nastupa onaj najljepši dio, ukrašavanje. “Isto je i s LaPupama, važno je da se haljine od gipsa dobro osuše, pa ih bojam, izrađujem tijela, tek na kraju im udahnjujem život detaljima. Ne znam ni sama koliko sam ih do sad napravila, stotinjak sigurno”, dodaje.

Njezin rad prepoznali su i u Muzeju Riznice Međimurja i Turističkoj zajednici Međimurske županije na što je posebno ponosna. Za njih je napravila i jednu posebnu lutku LaKatarinu. “Ona umjetnički personificira groficu Katarinu Zrinski, a koja je postala originalni suvenir Muzeja i Turističke zajednice. Katarina je oličenje ženske snage, intelekta, senzibiliteta i moralnih vrijednosti koje želimo prenositi na naše mlađe naraštaje. Ostala je zapamćena u povijesti kao vrlo hrabra, učena i jedinstvena žena, ona je bila više od supruge Perta Zrinskog, kao svaka prava žena držala je četiri ugla dvorca Zrinskih”, objašnjava novinarka.

T’Angeleki i LaPupe svojom su magijom i originalnošću putem društvenih mreža brzo postali prepoznatljivi i vrlo popularni u cijeloj Hrvatskoj, a polako putuju kao originalni pokloni i izvan Hrvatske. Ove čarobne anđele i lutke mogu se pronaći na  T’Angelek Facebook i Instagram stranicama, putem maila ili osobnog profila svestrane Tamare koja već pršti od novih ideja koje samo čekaju da budu pretočena u nove likove. “Što je sljedeće iz moje radionice? Kuha se svašta, sigurno nećemo dugo čekati na novu čaroliju”, zaključuje Tamara Peras.

PHOTOS BY: Tamara Peras / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.