julien-mussard-9gYeeROcqHM-unsplash

Aktivisti pozivaju na zabranu životinja u filmskoj industriji nakon smrti konja na setu serije “Prstenovi moći”

GREEN_300_listici_sredina

Životinje su češće žrtve nego što mislimo

Aktivisti za prava životinja osudili su smrt konja na snimanju serije "Gospodar prstenova: Prstenovi moći". Traže da prestanu iskorištavati životinje za svoju umjetnost.

Dana 21. ožujka konj je doživio srčani zastoj uoči proba produkcije jedne od najskupljih serija svih vremena. Amazon Studios objavio je priopćenje u kojem potvrđuje ovaj nemili događaj.

“Duboko smo ožalošćeni što potvrđujemo da je konj uginuo 21. ožujka”, rekao je glasnogovornik Amazona. “Incident se dogodio ujutro dok je konj vježban prije probe. Trener nije bio u kostimu i snimanje je tek trebalo početi. Tada su bili prisutni i veterinar i predstavnik American Humane Associationa. Nezavisna obdukcija je potvrdila da je konj uginuo od zatajenja srca”.

Kako piše Variety, izvori bliski produkciji serije tvrde da je više od 30 konja bilo zaposleno na dan incidenta. Konj je doživio srčani zastoj dok je stajao s još dvadesetak konja.

PETA žestoko osudila incident

Organizacija za etičko postupanje sa životinjama (PETA) odmah je izdala priopćenje osuđujući incident, pozivajući industriju zabave da napravi promjene kako produkcije više ne bi zapošljavale prave konje.

“Čini se da je život pod zemljom s orcima uobičajen za producente serije ‘Prstenovi moći’, jer imaju mogućnost koristiti CGI, mehaničke uređaje i druge humane metode koje ne bi tjerale ranjive konje u smrt”, napisala je viša potpredsjednica PETA-e Lisa Lange u izjavi za Variety. “PETA poziva kreatore serije — i sve ostale producente — da krenu u novu misiju bez korištenja pravih konja. Ako ne mogu izbjeći iskorištavanje životinja za svoju umjetnost, trebali bi pronaći novi medij, jer nitko ne želi gledati spinoff s mučenjem kao glavnom temom.”

Životinje su česte žrtve na setovima

PETA je objavila sličnu izjavu u srpnju 2022. nakon smrti konja na snimanju HBO-ovog “The Gilded Age”. HBO je naveo da je konj “vjerojatno uginuo prirodnom smrću, prema preliminarnim nalazima veterinara” i da je tijelo prebačeno u ustanovu na potpunu obdukciju.

Iako je PETA tvrdila da se konji uopće ne bi trebali koristiti u filmskim ili televizijskim produkcijama, izjavila je da stručnjaci za ponašanje konja trebaju biti na snimanju u svakom trenutku kad i oni.

Redatelj Peter Jackson također je dobio kritike zbog filma “Hobit: Neočekivano putovanje” iz 2012., kada su na setu uginula tri konja i druge životinje. Nakon snimanja prve sezone na Novom Zelandu, “Prstenovi moći” preselili su se u Ujedinjeno Kraljevstvo, zapošljavajući novog dobavljača konja. Tijekom povijesti duge pet desetljeća, dobavljač je radio na velikim produkcijama kao što je serija “Igra prijestolja”.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.