xujgsvio

Mučna istraga: PETA otkrila kako se tajlandske majmune žestoko izrabljuje za branje kokosa

GREEN_300_listici_sredina

Uznemirujuće fotografije!

Vezani, tučeni, ostavljeni na suncu, ubodeni stršljenovima, i još mnogo toga. Ovako otprilike izgleda "škola za majmune" u Tajlandu, a sve zbog branja kokosa i daljnje proizvodnje kokosova mlijeka i drugih artikala. Je li vrijedno toga?!

Prema istrazi koju su proveli aktivisti za zaštitu životinja, majmuni u Tajlandu ilegalno su nabavljeni, vezani lancima i prisiljeni brati kokosove orahe za dobavljače povezane s desecima vrhunskih marki kokosovog mlijeka. Stoga PETA poziva na svjetski bojkot svih tajlandskih proizvoda od kokosa zbog, kako ih naziva, “neobične” upotrebe majmunskog rada u industriji.

Istražitelji PETA-e posjetili su berače kokosa, farme i škole za dresuru majmuna u devet tajlandskih provincija od prosinca 2021. do srpnja 2022. Ono što su tamo zatekli opisuju kao mučno zlostavljanje. Primjerice u takozvanim “školama za majmune”, majmuni se podvrgavaju zlostavljanju prije nego što se prodaju beračima kokosa. “Istražitelji PETA-e vidjeli su ugrožene majmune čvrsto vezane lancima za vrat kada nisu bili prisiljeni raditi i držani su vezani u često poplavljenim područjima punim smeća s malo zaklona od vremenskih nepogoda”, stoji u priopćenju organizacije. “Trener majmuna čak je uhvaćen kamerom kako udara majmuna koji je vrištao, vješa ga za uzicu i ogrlicu i tuče ga metalnim lancem”, nadalje ističu. 

U drugom slučaju i terenu na kojem su bili, istražitelji su vidjeli ženku majmuna korištenu za rasplod koja je držana lancima sama na suncu, dok su ostali mladi majmuni viđeni u kavezima. Berač kokosa rekao je istražiteljima da su se majmuni suočavali s kobnim rizicima dok su obavljali svoj “posao”, uključujući ubode stršljenova i padanje s drveća i lomljenje kostiju. “Neki berači kokosa povukli su užad vezanu za životinje, navodno uzrokujući pad majmuna”, dodaje organizacija. Drugi je pak radnik rekao istražiteljima PETA-e da će majmuni biti “primorani brati kokosove orahe više od desetljeća prije nego što budu ‘umirovljeni’ – vezani lancima do kraja života”.

Drugi majmuni mogu biti napušteni u šumi, iako nemaju vještine potrebne za samostalno preživljavanje nakon što su uzgojeni u zatočeništvu ili oteli kao mladi, tvrde iz PETA-e. Postavlja se pitanje koje su sve tvrtke izrabljivale životinje za svoje proizvode,a PETA je je navela tvrtku “HelloFresh” da koristi dobavljače kokosovog mlijeka povezane s majmunskim radom na Tajlandu.

Tako sada pozivaju na bojkot kupaca između ostalog na HelloFresh te da otkažu svoje članstvo dok tvrtka ne prestane nabavljati tajlandske proizvode od kokosa. “HelloFresh strogo osuđuje bilo kakvu upotrebu majmunskog rada u svom opskrbnom lancu i zauzimamo čvrst stav da ne nabavljamo od dobavljača ili prodajemo proizvode od kokosa za koje je utvrđeno da koriste majmunski rad”, rekla je tvrtka za Green News.

PHOTOS BY: investigations.peta.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.