kenneth-schipper-vera-Cm11a9jSKZc-unsplash

Svjetski je dan zaštite životinja: ”Hrvatskoj treba strožih propisa o njihovoj zaštiti, ali zapinje i provedba’

GREEN_300_listici_sredina

Kazao je Luka Oman

Udruga Prijatelji životinja tim je povodom pokrenula peticiju protiv "štraprijade",natjecanju konja u povlačenju trupaca iza kojeg se krije mučenje životinja.

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava danas, predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman, kazao je da nam trebaju stroži propisi, ali i da zapinje u njihovoj provedbi.

“Iako Hrvatskoj trebaju stroži propisi o zaštiti životinja, često sve zapne i u provedbi – bilo kod komunalnog redara kojemu je prihvatljiva bačva umjesto kućice za psa, veterinarskog inspektora koji opravdava držanje psa na lancu u polju kukuruza, veterinara koji smatra da je izudarani konj ‘samo plah’, prekršajnog suca koji se smiluje zlostavljaču umjesto žrtvi, gradonačelnika ili načelnika koji ‘nije stigao’ organizirati kontrolu mikročipiranja pasa ili se ‘ne zna’ tko je nadležan”, kazao je Oman, a prenose 24sata.

Izmjene Kaznenog zakona

Kao pozitivnu stranu istaknuo je činjenicu da je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo prijedlog udruge Prijatelji životinja o izmjenama Kaznenog zakona. Riječ je o prijedlogu kojim se napuštanje životinja sankcionira zavorom kao kazneno djelo. Osim toga, povisit će se i kazne za ubijanje ili mučene životinja.

Istaknuo je da je udruga povodom Svjetskog dana zaštite životinja pokrenula peticiju protiv “štraprijade”,natjecanju konja u povlačenju trupaca iza kojeg se krije mučenje životinja, zbog kojeg će udruga nastojati da se i zakonski zabrani.

Peticija protiv štraparijade

“Udruga Prijatelji životinja i više od 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja pokreću peticiju za zabranu tzv. štraparijada ili šlajsa. Na to su ih potaknule dojave o zlostavljanju konja prije i tijekom natjecanja u kojima konji vuku teške trupce, a posebno slučaj batinanja konja u štali kod Karlovca, što su zlostavljači prenosili uživo na Facebooku. Slučaj su prijavili DIRH-u i traže zakonsku zabranu šlajsa”, napisali su na svojim službenim stranicama.

Kako su nam ranije kazali, nedopustivo je da se štraparijada opravdava kao “očuvanja tradicije”, a zapravo je riječ o pohlepi i lakoj zaradi pojedinaca.

Podsjetimo, riječ je o natjecanjima koji se na području Hrvatske održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije te u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, ali odnedavno i u Popovači.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.