NEDERHORST DEN BERG - A sheep infected with the bluetongue virus. The disease spreads quickly through the Netherlands among ruminants such as sheep, goats and cows. About 10 percent of infected animals die from the disease.
Adema Visits Farm Affected by Bluetongue, Nederhorst Den Berg, Netherlands - 27 Sep 2023,Image: 808827648, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Godišnji broj zaklanih životinja s farmi veći od 90 milijardi!

GREEN_300_listici_sredina

Postoji rješenje

Ta se brojka može umanjiti prelaskom na biljnu prehranu, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja.

Godišnje se zakolje čak 92,3 milijarde kopnenih životinja, pokazali su podatci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na koje je upozorila udruga Prijatelji životinja.

Drugim riječima, dnevno čak 160 milijuna životinja s farmi diljem svijeta završi u klaonicama. No, život na takvim farmama također im nije bio puni bolji, istaknuli su iz udruge.

“Većina njih svoje kratke živote provede u strahu, mraku, zatočena, vezana i mučena, što je razlog zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi. Grozna je i činjenica da velika većina životinja uzgojenih i ubijenih u mesnoj industriji još niti ne odraste prije nego što završe u klaonici, a sve to događa se zbog ljudske navike jedenja mesa, mlijeka i jaja”, istaknula je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

‘Živjeti i pustiti druge da žive’

Ta se brojka može umanjiti prelaskom na biljnu prehranu, kojom se ujedno smanjuju negativne emisije stakleničkih plinova za 49 posto. Osim toga, dodala je Balaš Cerjak, smanjuje se i korištenje zemljišta za hranu za 76 % te korištenje vode za 19 %.

“Ohrabrujuće je znati da svatko od nas može odigrati veliku ulogu u spašavanju svijeta samo ako se odluči jesti više biljne hrane, a manje mesa, mlijeka i jaja. Uz to može živjeti i pustiti druge da žive”, zaključuje Balaš Cerjak.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.