Dizajn-bez-naslova-1-1-e1695198480239

Nakon mučnog slučaja premlaćivanja konja kod Karlovca Prijatelji životinja pokrenuli peticiju

GREEN_300_listici_sredina

Traže zabranu 'štraparijada'

Nakon mučnog slučaja premlaćivanja konja u okolici Karlovca, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju protiv “štraparenja“. Riječ je o natjecanju konja u povlačenju trupaca iza kojeg se krije mučenje životinja, zbog kojeg će udruga nastojati da se i zakonski zabrani.

“Udruga Prijatelji životinja i više od 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja pokreću peticiju za zabranu tzv. štraparijada ili šlajsa. Na to su ih potaknule dojave o zlostavljanju konja prije i tijekom natjecanja u kojima konji vuku teške trupce, a posebno slučaj batinanja konja u štali kod Karlovca, što su zlostavljači prenosili uživo na Facebooku. Slučaj su prijavili DIRH-u i traže zakonsku zabranu šlajsa”, napisali su na svojim službenim stranicama.

Istaknuli su pri tome da su peticiju pokrenuli uoči Međunarodnog dana zašite životinja koji se obilježava 4. listopada.

“Peticiju smo pokrenuli na datum kojim se obilježava nužnost zaštite životinja upravo zato što se održavanjem štraparijada izravno krše zakonske odredbe. Zlostavljanje konja neće prestati dok se ne riješe uzroci, odnosno dok se ne zabrane štraparijade”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

‘Krše se odredbe Kaznenog zakona’

Kako su nam ranije kazali iz Udruge, nedopustivo je da se štraparijada opravdava kao “očuvanja tradicije”, a zapravo je riječ o pohlepi i lakoj zaradi pojedinaca.

Podsjetimo, riječ je o natjecanjima koji se na području Hrvatske održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije te u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, ali odnedavno i u Popovači.

“Svojim potpisom pridružujem se zahtjevu da se Zakonom o zaštiti životinja zabrani korištenje konja za natjecanja u povlačenju trupaca, tzv. štraparijade ili šlajs. Takva natjecanja uključuju svakodnevno batinanje konja u štalama kao dio treninga, dok konje tijekom samih natjecanja udaraju rukom, ubadaju štapovima s metalnim šiljcima ili čak bičuju do krvi. Zato su već sada ilegalna i krše odredbe Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti životinja. No kako veterinarska inspekcija ne može izdati suglasnost za takva natjecanja jer ne može nadzirati svaku štalu i svako natjecanje (većina je neprijavljena), zlostavljanje konja neće prestati dok se ne riješe uzroci, odnosno dok se ne zabrane štraparijade”, stoji u peticiji koju možete potpisati ovdje.

PHOTOS BY: Screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.