rafael-garcin-YD9mgwpEAY8-unsplash

Svjetski je dan ptica selica. Životinjice su to koje koriste gramatiku, a evo gdje se organizira besplatno promatranje

GREEN_300_listici_sredina

Migracije milijarde ptica svake godine

Današnji dan, 13. svibnja posvećen je pticama selicama. Naime, u cijelom se svijetu obilježava Svjetski dan ptica selica, a ovogodišnja tema je "Voda" kao nezaobilazno "gorivo" na njihovim putovanjima.

Svaku drugu subotu u mjesecu svibnju, a jednako vrijedi i za mjesec listopad obilježava se Svjetski dan ptica selica. Dva datuma  odražavaju cikličku prirodu migracije ptica s različitim razdobljima migracije na sjevernoj i južnoj hemisferi. Počeo se obilježavati 1993. godine u Americi s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanju migratornih ptičjih vrsta.

Voda kao esencijalno “gorivo” 

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana ptica selica je “Voda”, odnosno fokus je stavljen na njezinu važnost za ptice selice. Voda je ključna za život na našem planetu. Velika većina ptica selica oslanja se na vodene ekosustave tijekom svog životnog ciklusa. Kopnena i obalna močvarna područja, rijeke, jezera, potoci, močvare i bare vitalni su za hranjenje, piće ili gniježđenje, a također i kao mjesta za odmor i dopunu “goriva” tijekom njihovih dugih putovanja.

Nažalost, vodeni ekosustavi diljem svijeta postaju sve ugroženiji, kao i ptice selice koje ovise o njima. Sve veća ljudska potražnja za vodom, kao i onečišćenje i klimatske promjene, imaju izravan utjecaj na dostupnost čiste vode i status očuvanja mnogih ptica selica. Stoga se želi naglasit važnost vode za ptice selice i identificirati ključne radnje za zaštitu vodnih resursa i vodenih ekosustava.

Kao globalni ambasadori zaštite prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga skupina životinja na planeti. Unatoč velikim promjenama i nedaćama koje su zadesile našu planetu i njene stanovnike, milijarde ptica selica nastavljaju pjevati i letjeti između svojih gnjezdilišta i zimovališta. Tijekom pandemije koja je usporila mnoge aktivnosti i ograničila naša kretanja, ljudi širom svijeta slušali su i promatrali ptice kao nikada prije. Mnogim ljudima širom svijeta ptičja je pjesma izvor utjehe i radosti.

“Jar-jar”

Ova specifična živa bića veliki su materijal za proučavanje pa je tako nedavno jedan znanstvenik dokazao kako ptice koriste gramatiku. Naime, Toshitaka Suzuki, 38-godišnji docent u Hakubi Centru za napredna istraživanja Sveučilišta Kyoto, svojim je istraživanjem dokazao kako ptice koriste određene zvukove kako bi razgovarale s ostalim pripadnicima svoje vrste. Prvo što je Toshitaka htio saznati je koriste li ptice riječi kako bi opisale određeni pojam. Ustanovio je da japanska sjenica (Parus minor) proizvodi zvuk “jar-jar” kojim želi obavijestiti druge kako se u blizini nalazi zmija.

Prvo je iznad njihovog gnijezda postavio prepariranu zmiju čime je potvrdio da se sjenice glasaju drugačije kad je u njihovoj blizini zmija, nego kad im prijete drugi grabežljivci, poput jastrebova. Zatim je preko zvučnika pustio snimku njihovog glasanja “jar-jar”, zbog čega su sjenice neprestano pogledavale ispod gnijezda,baš kao da traže zmiju. Međutim, time nije dokazao da zvuk “jar-jar” ima značenje. “Sjenice su možda refleksivno gledale dolje čim su čule taj poznati zvuk”, rekao je Toshitaka.

Zatim je smislio još jedan eksperiment. Uz stablo je objesio štap nalik na zmiju na koji je postavio zvučnik. Iz zvučnika je puštao zvuk “jar-jar”, dok je štap povlačio po stablu, poput zmije koja se penje. Gotovo svaki put kad je zasvirao zvuk “jar-jar”, sjenice su se približile štapu kako bi ga provjerile. Ostali zvukovi nisu izazvali ovakvo ponašanje kod sjenica.

Toshitaka je također htio saznati imaju li ptice “gramatiku” u svom govoru. Njegov fokus bio je na zvukovima ‘pee-tsupi‘ (budi oprezan) i ‘ji-ji-ji-ji’ (okupi se) koje proizvode sjenice kad žele otjerati prirodne neprijatelje. Naime, kad sjenice čuju te zvukove, skupe se u blizini svojih prirodnih neprijatelja i prijete im. No, ptice se nisu skupile kada je Toshitaka  zamijenio redoslijed zvukova u “ji-ji-ji-ji pee-tsupi“. Drugim riječima, postojala je mogućnost da sjenice prepoznaju značenje zvukova po njihovom redoslijedu ili gramatici.

Organizirano promatranje ptica selica

Još uvijek se danas možete pridružiti promatranju ptica selica koje u zagrebačkom parku Dotrščina organizira Udruga “Biom”. Predviđeno trajanje je 2-3 sata iako nas možete napustiti bilo kada, kao i pridružiti nam se naknadno. Do mjesta okupljanja možete doći autobusnim linijama 205 i 235 (stanica Svetošimunska) koji kreću s okretišta Dubrava ili autob.usnom linijom 227 sa Svetica (stanica Svetošimunska – trgovina). Promatranja ptica su besplatna i namijenjena svim građanima. Više informacija možete provjeriti ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.