chris-haws-IJ6JUJCXSrU-unsplash

Gdje i kada je najbolje postaviti kućice za ptice? Donosimo savjete stručnjaka

GREEN_300_listici_sredina

Niste zakasnili, ovdje saznajte sve detalje

Kućica mora biti postavljena na mirnom mjestu te na visini od oko dva do pet metara. Poželjno je da ne bude cijeli dan izravno izložena sunčevoj svjetlosti.

U većim gradovima postoji problem nedostatka prirodnih mjesta na kojima bi ptice mogle saviti svoja gnijezda. Zbog toga se puno ljudi odlučuje izraditi kućice za ptice kako bi poludupljašicama olakšali pronaći novi dom.

Sličan je problem i u parkovima i mladim šumskim nasadima, gdje također zbog načina održavanja postoji nedostatak prirodnih mjesta za gniježđenje, poručili su iz udruge BIOM.

Kako prenosi Jutarnji, ptice koriste drvene kućice kako bi se u njima brinule za ptiće prije polijetanja, no nedostatak poluduplji može dovesti i do potpunog izostanka pojedinih vrsta iz određenih staništa.

Iako je kućice za ptice najbolje postaviti tijekom zimskih mjeseci, od studenog do veljače, one se mogu postavljati i tijekom cijele godine, no tada je veća vjerojatnost da prve godine neće biti naseljene.

Gdje treba postaviti kućice? 

Riječ je o kućicama koje su namijenjene većem broju vrsta, a koje su prikladne za postavljanje na brojnim mjestima, kako na kontinentalnom dijelu tako i na obali – od parkova, dvorišta, voćnjaka, šuma te poljoprivrednih površina.

No, važno je istaknuti da ona mora biti postavljena na mirnom mjestu te na visini od oko dva do pet metara. Osim toga, poželjno je da ne bude cijeli dan izravno izložena sunčevoj svjetlosti.

Kućicu se može i obojati kako bi joj se produžio vijek trajanja, ako se odlučite za bojanje svakako preporučujemo da se koriste boje na bazi vode ili prirodnih ulja poput firnisa ili lanenog ulja te da se kućicu oboji samo izvana“, istaknuli su iz udruge BIOM.

Savjeti za kućice za ptice

Vrste koje se mogu očekivati u ovakvim kućicama (poluotvorenim) su : gorska pastirica i vodenkos (samo uz manje brze rijeke i potoke), bijela pastirica i mrka crvenrepka (u naseljima, kućice postavljene na zgradama), palčić, crvendać i muharica (parkovi, vrtovi i voćnjaci).

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.