alex-eckermann-ofdFj1bUKQw-unsplash

Svjetski je dan obnovljivih izvora energije: “Europa je postala kuća obnovljive energije”

GREEN_300_listici_sredina

Na dan obljetnice velike nuklearne katastrofe

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije, a to je ujedno i datum obljetnice černobilske nuklearne katastrofe. Obnovljivi nam izvori energije trebaju, a čini se prema zadnjem summitu kako je Europa postala njihovim domom.

Današnji dan, 26.travnja obilježava se kao Svjetski dan obnovljivih izvora energije, a kao nikad prije trebamo progovarati upravo o tome. Ovim se danom želi ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora energije u koje se ubrajaju energije sunca, vjetra, riječnih tokova, morskih mijena i valova, geotermalna energija i energija biomase. Ovaj je datum izabran kao spomen na katastrofu u Nuklearnoj elektrani Černobil 1986. godine.

Do 2050. klimatski neutralan kontinent

Upravo je černobilska katastrofa podsjetnik na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa, važnost sigurnosti energetskih sustava, predvidljivost energetskih politika te pametno upravljanje energetskim resursima. Europska komisija donijela je Zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. To je veliki izazov, ali i prilika za sve države članice EU da učine svoju državu boljim i održivijim mjestom za život. Hrvatska energetska tranzicija nalazi se na snažnoj prekretnici i povećanje udjela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva.

Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu predviđa znatno veći udjel proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, veću energetsku učinkovitost i smanjenje emisije stakleničkih plinova. U razdoblju do 2030. planirano je povećanje udjela obnovljivih izvora u odnosu na potrošnju na barem 32% s potencijalnim povećanjem do 36,4%, dok bi do 2050. taj udjel trebao iznositi 65%.

Sjeverno more postaje zelena elektrana

Na tom pragu, Europska je komisija ovih dana sudjelovala na summitu Sjevernog mora na belgijskoj obali kako bi s europskim čelnicima razgovarali o važnosti ulaganja u energiju vjetra na moru. “Ulaganje u pučinsku energiju vjetra ne samo da pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, već također stvara nove mogućnosti zapošljavanja, potiče gospodarski rast i jača našu energetsku sigurnost. Na primjer, ambiciozni cilj od 85 GW dodatnih pučinskih vjetroelektrana do 2030. mogao bi opskrbljivati ​​strujom sva kućanstva u Austriji, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Poljskoj zajedno, istovremeno smanjujući emisije ugljika i poboljšavajući kvalitetu zraka”, napomenuli su iz Europske komisije.

Ono što je novost, izvjestili su iz Europske komisije je i činjenica da je Europa postala kuća obnovljive energije, a Sjeverno more postaje naša zelena elektrana. “Zemlje Sjevernog mora su odlučile povećati svoje ambicije za proizvodnju energije vjetra i potrebna nam je ova obnovljiva energija za dekarbonizaciju našeg gospodarstva i jačanje naše energetske sigurnosti. Prošle smo godine već udvostručili dodatno korištenje obnovljive energije u EU i po prvi put smo proizveli više električne energije iz vjetra i sunca nego iz plina. Odluka #NorthSeaSummita dat će nam sav potreban vjetar u jedra da postavimo smjer prema klimatskoj neutralnosti”, zaključili su.

PHOTOS BY: www.facebook.com/EuropeanCommission / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.