markus-spiske-z56L143KBvE-unsplash

Aktivisti tuže Europsku komisiju: ‘Nuklearna energija i plin nisu prihvatljivi za klimu’

GREEN_300_listici_sredina

Tvrde da EU krši vlastiti zakon

Greenpeace u suradnji s drugim udrugama tvrdi da je Europska unija prekršila vlastite zakone o klimi, čime riskira da se preusmjere ulaganja od obnovljivih izvora energije.

Greenpeace i druge kompanije koje sudjeluju u kampanji spremne su tužiti Europsku komisiju. Traže poništenje pravila Europske unije kojima se nuklearna energija i prirodni plin klasificiraju kao investicije koje su prihvatljive za klimu.

Ciljaju pritom na definiranu taksonomiju prema EU, a riječ je o popisu ulaganja koja se mogu označiti i reklamirati kao održiva u Europi. U svojoj tužbi Greenpeace traži od Općeg suda EU – dijela Suda pravde EU – da isključi plin i nuklearnu energiju iz pravila, javlja Reuters.

Podsjetimo, Komisija je prošle godine odlučila dodati neke plinske i nuklearne elektrane na spomenuti popis, što je izazvalo val nezadovoljstva.

‘Prekršili su vlastite zakone’ 

Sada Greenpeace u suradnji s drugim udrugama tvrdi da je Europska unija prekršila vlastite zakone o klimi, čime riskira da se preusmjere ulaganja od obnovljivih izvora energije.

Zasebna tužba, koja također treba biti podnesena u utorak, od strane četiri kampanje, uključujući ClientEarth i WWF, nastoji poništiti pravila o plinu na sličnim osnovama.

“Fosilni plin nije čist, nije jeftin i nije siguran izvor energije”, rekao je glasnogovornik četiri skupine.

Paralelno, glasnogovornik Europske komisije rekao je da je izvršna vlast EU primila na znanje pravni postupak, ali je odbio daljnje komentiranje.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.