carles-rabada-DD1fSz2HF1s-unsplash

Svjetski dan zaštite okoliša: Obnova prirode postaje najvažniji pothvat našeg doba

GREEN_300_listici_sredina

Generacija obnove

Kako svijet polako izlazi iz pandemijske krize, postajemo svjesniji činjenice da je izlječenje od pandemije povezano s ozdravljenjem planeta. Resetiranje odnosa čovječanstva s prirodom bit će u središtu pozornosti Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, koji ujedno označava i pokretanje UN-ovog Desetljeća za obnovu ekosustava, desetogodišnjeg globalnog nastojanja da se spriječi, zaustavi i preokrene degradacija ekosustava.

“Lako je izgubiti nadu kad pomislimo na ogromnu količinu izazova s kojima se suočavamo i lavinu loših vijesti pred kojima se budimo svako jutro”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. “Ali baš kao što smo uzrokovali klimatsku krizu, krizu biološke raznolikosti i krizu onečišćenja, možemo preokrenuti štetu koju smo napravili; možemo biti prva generacija koja je zamislila, ponovno stvorila i obnovila prirodu kako bi pokrenula akciju za bolji svijet.”

Ove godine Pakistan je zemlja domaćin Svjetskog dana zaštite okoliša i prikazuje vlastite inicijative za obnovu, kao što je projekt Ten Billion Tree Tsunami čiji je cilj zasaditi 10 milijardi stabala do 2023. godine. Pakistan, koja je jedna od zemalja kojima prijeti opasnost od klimatske promjene, također je pokrenula Fond za obnovu ekosustava kako bi podržala prirodna rješenja za klimatske promjene.

Priroda može i mora biti dio rješenja s rastom međunarodne inercije prema dekarbonizaciji svih sektora naših gospodarstava. Obnova ekosustava može pomoći u zaštiti i poboljšanju egzistencije, reguliranju bolesti, smanjenju rizika od prirodnih katastrofa i pridonijeti postizanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Nedavno UNEP-ovo izvješće pokazalo je da su ekonomske koristi obnove ekosustava itekako primamljive. Između sada i 2030., obnova 350 milijuna hektara degradiranih kopnenih i vodenih ekosustava mogla bi generirati 9 bilijuna američkih dolara u uslugama ekosustava i ukloniti do 26 gigatona stakleničkih plinova iz atmosfere. Ekonomske su koristi deset puta veće od troškova ulaganja, dok je neaktivnost najmanje tri puta skuplja od obnove ekosustava.

Planovi oporavka od pandemije nude jedinstvenu priliku da se zacrta novi put preusmjeravanjem ulaganja prema „ekonomiji obnavljanja“ koja može osigurati milijune zelenih radnih mjesta. Ljudi širom svijeta će 5. lipnja predstavit svoje napore za obnovu prirode, od sadnje drveća u Indiji do čišćenja plaža u Hong Kongu. Mnogi će ovaj dan obilježiti na društvenim mrežama u izazovu pod nazivom Snap Challenge kojim će pokazati koje su promjene spremni poduzeti da bi bili dio generacije obnove, odnosno #GenerationRestoration.

Raspored službenih događaja dostupan je OVDJE, dok se virtualno svečano predstavljanje UN-ovog Desetljeća obnove ekosustava, uključujući poruke svjetskih čelnika i aktivista, kao i glazbene izvedbe, može pratiti OVDJE od 4. do 5. lipnja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.