landscape-336542_1920

Šume veličine Francuske u zadnjih se 20 godina prirodno obnovile!

GREEN_300_listici_sredina

Pozitivna vijest

Istraživanje globalne akcije Trillion Trees, koja je zajednički pothvat Društva za zaštitu divljih životinja, BirdLife Internationala i Svjetske organizacije za zaštitu prirode, otkrilo je da je više od 59 milijuna hektara šuma obnovljeno od 2000. godine. Analiza i karta pošumljenih područja za cilj imaju dokazati da je pošumljavanje moguće uz prave mjere.

Regeneracija šuma podrazumijeva prirodan način obnove šuma putem malih ili nikakvih intervencija, a takva je obnova često jeftinija te rezultira rastom šuma koje su bogatije ugljikom i korisnije su za biološku raznolikost od onih aktivno zasađenih, piše BBC.

Područje obnovljenih šuma veće je od kontinentalne Francuske i može pohraniti oko 5,9 gigatona CO2. To je više od godišnjih emisija SAD-a. Studija proučava specifične slučajeve, poput Atlantske šume u Brazilu, gdje je od 2000. obnovljeno oko 4,2 milijuna hektara. I u tajgama sjeverne Mongolije u zadnjih se 20 godina regeneriralo 1,2 milijuna hektara šuma, dok ostala slična obnovljena područja uključuju središnju Afriku i borealne šume Kanade.

“Krčenje šuma u središtu je naše klimatske krize i moramo učiniti sve da to zaustavimo”, rekla je Josefina Brana Varela, potpredsjednica i zamjenica voditelja šuma WWF-a. “Uz to, obnova naših prirodnih šuma igrat će ključnu ulogu u očuvanju ovih kritičnih ekosustava. Analiza daje pozitivne izglede za prirodnu obnovu, ali taj rast ne događa se bez pažljivog planiranja, povećanih ulaganja i snažnih politika koje dovode do povećanja šumskog pokrivača”.

Do nalaza je došlo analizom satelitskih snimaka koje su snimljene unazad 30 godina. Istraživači su se također pouzdali u znanje stručnjaka s više od 100 područja u 29 zemalja kako bi dali precizniji uvid. John Lotspeich, izvršni direktor za Trillion Trees, rekao je da studija pokazuje da se prirodne šume mogu oporaviti, ali također je potrebna akcija kako bi se ubrzao proces obnove. Nekoliko mjeseci nakon što je objavljena WWF-ova karta o krčenju šuma, očekuje se da će izvještaj pomoći kreatorima politika i vladama u donošenju ispravnih odluka o pošumljavanju i očuvanju.

“Podaci pokazuju ogroman potencijal prirodnih staništa da se oporave kad im se za to pruži prilika. Ali nije opravdanje da bilo tko od nas samo čeka da se to dogodi”, rekao je Lotspeich.
Akcija Trillion Trees upozorila je da je stopa pošumljavanja i dalje vrlo niska u usporedbi s krčenjem šuma. Puno toga još treba učiniti za obnovu šume i suzbijanje klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Pixabay, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.