Zdrava alternativa: Eko selo nedaleko od gradske vreve uz domaće životinje i vlastite vrtove

GREEN_300_listici_sredina

Održivo naselje u suradnji s prirodom

Mogu li grad i selo ići ruku pod ruku? Čini se kako je to vrlo izvedivo, a to je dokazao tim stručnjaka iz Australije koji su prije dvije godine počeli graditi eko selo na samo kilometar i pol od tamošnjeg grada Castlemaine. Eko selo “The Paddock” u potpunosti je održivo; sadrži kuće izgrađene od recikliranih i prirodnih materijala, solarna grijanja, a svi stanovnici imaju svoje vrtove, domaće životinje i sve što im je potrebno za zdrav i spokojan život u šumskom predjelu grada.

Jeste li nekad razmišljali o tome da jednog dana ostavite svoj ranije stečeni dom i zamijenite ga sa životom u održivom i ekološki prihvatljivom stambenom naselju uz koji ćete dobiti i vrt, domaće životinje i sve što vam je potrebno za spokojan i ekološki odgovoran život u suradnji s prirodom? Upravo takva mogućnost nudi se stanovnicima Australije. Na svega kilometar i pol od centra grada Castlemaine u kojem živi preko šest tisuća stanovnika, 2019. godine pokrenut je projekt gradnje održivog eko sela za život “The Paddock” čijim je osnivačima, redom arhitektima, ekolozima i marketinškim stručnjacima misija osigurati svim zainteresiranima život povezan s prirodom.

Pobornici zelenog načina života u ovoj će maloj zajednici napokon doći na svoje jer im “The Paddock” naselje to sve omogućuje na jednom mjestu. Kada bude dovršeno, ovo eko naselje sastojat će se od 27 stanova uključujući i zajednički društveni prostor, od kojih je već sedam kupljeno mnogo ranije, izgrađeno i od listopada 2019. godine sretno zauzeto. Sljedećih osam domova u izgradnji je za dovršetak ove godine kada je predviđeno useljenje novih stanovnika Paddocka.

Otprilike dvije trećine ukupnog prostora namijenjeno je zajedničkim vrtovima s hranom, zasađenim močvarama, zavičajnim vrtovima i voćnjacima. Sadašnji i budući stanovnici uživaju u udobnosti u prilagođenim, arhitektonski dizajniranim kućama u šumskom predjelu Castlemainea. Sve su kuće izrađene od održivih materijala kombinacijom drva i reciklirane cigle, a budući vlasnici mogu birati veličinu svog doma od dvije do četiri spavaće sobe, koje se prostiru na oko 84 do 120 četvornih metara, uključujući privatni prednji i stražnji vrt.

Kuće su visoko energetski učinkovite, s prosječnom ocjenom 8,1 zvjezdica, što ne samo da održava tekuće troškove niskim, već znači da svako imanje proizvodi više energije nego što koristi. Kako bi se izbjeglo što više automobila u eko naselju, svako kućanstvo limitirano je na jedno parkirno mjesto koje se nalazi izvan samo naselja, a do njega vodi popločena staza uz šumu. Ta ista pješačka staza povezuje imanje s centrom grada, željezničkom stanicom (s redovnim linijama do Melbournea i Bendiga) i obližnjim školama.

“Uživanje u životu u Paddocku ima toliko pozitivnih stvari, od jutarnjeg gledanja i slušanja kroz prozor moje spavaće sobe patke kako se glasaju u brani pored kuće, pa sve do zimskog sunca koje struji kroz prozore moje dnevne sobe, tako da ne moram uključivati ​​grijač, već se toplinska energija sama proizvodi, na jednostavan, ali kvalitetan način. Čavrljanje s ostalim članovima zajednice dok vrtlarim u svom povrtnjaku, dostupnost svježih proizvoda iz lokalnih tvrtki ili poljoprivrednih tržnica, upoznavanje šire zajednice Castlemaine, hodanje mirnim šumskim putevima nedaleko od grada. Osjećam se nevjerojatno sretno što sam pronašao tako zdrav i održiv okoliš u kojem mogu živjeti”, izjavio je za strane medije jedan od prvih stanovnika Paddocka Deb Shand koji je gradski život odlučio zamijeniti onim seoskim. Kaže kako mu apsolutno ništa ne nedostaje, a kad se zaželi gradske vreve, sjedne na bicikl i provoza se do obližnjeg grada, obavi sve što je potrebno i vrati se u svoj novi dom za koji kaže da ga je u potpunosti promijenio.

“Ovdje žive ljudi koji jednako misle kao i ja – vole prirodu i žele biti što odgovorniji prema okolišu”, tvrdi. Cijeli tim ovog ekološki prihvatljivog projekta i dalje radi na dovršavanju Paddocka u koji bi uskoro trebali pristići novi stanovnici, a planova za ovo alternativno i održivo mjesto za život im nikako ne nedostaje. U trenutnoj fazi iščekuju potvrdu tamošnjih vlasti za poticaje za gradnju punjača i parkirališta za električna vozila koja će svi stanovnici sela moći koristiti.

PHOTOS BY: The Paddock / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.