kaspars-upmanis-nD2WzCZrlLE-unsplash

Svi krovovi u Barceloni uskoro bi mogli biti obojeni u bijelo. Znate li zašto?

GREEN_300_listici_sredina

Praktičan razlog za lakše disanje

Katalonska prijestolnica uskoro bi mogla sve krovove zgrada i kuća obojiti u bijelo ne bi li se na taj način borili protiv nesnosnih vrućina koje su klimatskim promjenama sve češće.

Toplinski valovi sve su češća pojava u svim krajevima svijeta, pa tako i Europi. Treba dodati i kako je prošla godina zabilježena kao jedna od najtoplijih na Zemlji otkako je mjerenja. Gradovi diljem svijeta pokušavaju na razne načine pronaći rješenje za smanjivanje vrućina; od sadnje drveća pa sve do novijih rješenja koji nude znanstvenici, a to je farbanje krovova zgrada i kuća u gradovima u bijelu boju koja bi mogla pomoći u suzbijanju nesnosnih visokih temperatura. Tako primjerice Barcelona bi uskoro mogla postati jedan od gradova koji prakticira ličenje krovova bijelom bojom u nastojanju da se smanji razorni utjecaj toplinskih valova.

Efekt gradskog toplinskog otoka povisio je temperature i do osam Celzijevih stupnjeva u centru grada, a kako klimatska kriza sve više napreduje, znanstvenici s Autonomnog sveučilišta u Barceloni (UAB) predstavili su prijedlog koji bi mogao zauvijek promijeniti lice grada. Prema posljednjim podacima, Europa se zagrijava brže od globalnog prosjeka, a godišnje temperature rastu između 1,7 i 1,9 Celzijevih stupnjeva u urbanim područjima. Ni katalonska prijestolnica nije iznimka,pa je kao odgovor na ovaj problem, skupina istraživača klimatskih promjena predstavila pionir projekt bojenja gradskih krovova u bijelo, tvrdeći da bi to moglo smanjiti temperaturu do 4,7 stupnjeva tijekom toplinskih valova. “U našoj smo studiji otkrili prosječno smanjenje temperature od 0,8 stupnjeva tijekom toplinskih valova. I vrhove do četiri stupnja niže na određenim mjestima i tijekom određenih sati u danu ako su obojeni”, kaže Sergi Ventura, meteorolog iz UAB-a za strane medije.

Istraživanje pokazuje da već postojeći građevinski materijali u Barceloni zadržavaju sunčevo zračenje tijekom dana, pridonoseći akumulaciji topline u cijelom gradu. Umjesto toga, “hladni krovovi” mogli bi se stvoriti bojanjem gornjih površina u bijelo. To bi povećalo albedo – postotak sunčeve svjetlosti koju reflektira površina, a da je zgrada ne apsorbira. “Surađujemo s javnim tijelima kao što je Barcelonin Urbanistički Master plan”, nastavlja Ventura. “Oni su za bojanje krovova u bijelo. Ovo je “low-cost” strategija i prema prema našim predviđanjima, u gradu poput Barcelone to bi funkcioniralo čak i bolje od povećanja zelenih površina”, zaključuje Ventura. Ovo je prvi takav pokušaj bojenja krovova u bijelo u Europi, a nedavno su isti princip počeli proučavati i u New Yorku gdje su volonteri bijelom bojom okrečili oko 650.000 četvornih metara krovova nakon što su istraživači sa Sveučilišta Purdue u američkoj saveznoj državi Indiani razvili su “ultra bijelu” boju koja odbija 98 posto sunčeve svjetlosti i odbija infracrvenu toplinu, omogućujući zgradama da se hlade ispod temperature okolnog zraka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.