karsten-winegeart-nFs98G05ZHM-unsplash

Sve je više otkazanih utrka: Klimatske promjene ostavit će traga na omiljenom zimskom sportu

GREEN_300_listici_sredina

Nedostatak snijega utjecat će i na gospodarstvo

Mnogi vole čari zime. No, sve češće ne znamo što to točno znači. Sve toplije temperature usred zime, kao i nedostatak snijega znatno je počelo utjecati na zimska sportska natjecanja, a u konačnici moglo bi imati utjecaja i na cjelokupni zimski turizam i gospodarstvo.

Da su klimatske promjene počele uzimati maha, svjedoči tome i skijaška sezona kao i natjecanja u skijanju koja su u posljednje vrijeme nerijetko otkazana upravo zbog nedostataka snijega kako onog pravog, tako i onog umjetnog kojeg je zbog temperatura sve teže proizvesti. Posljednja snježna drama kojoj smo imali prilike svjedočiti je otkazivanje utrke “Snježna kraljica” na Sljemenu gdje su upravo temperatura i kvaliteta snijega, odnosno nedovoljno dobri uvjeti na stazi bili razlog prekida natjecanja. No, nije ovo jedina utrka koja se zbog vremenskih uvjeta neprikladnih zimskom dobu morala otkazati, odnosno preseliti na drugo skijalište. Riječ je o mariborskoj “Zlatnoj lisici” koja je preseljena na skijalište Kranjska gora upravo zbog nedostatka snijega i neprikladnih vremenskih uvjeta. Također, nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pekingu koje počinju idući mjesec “bore” se sa snijegom pa se staze prave od stopostotno umjetnog snijega što je naišlo na brojna negodovanja s obzirom na to da se na taj način crpi mnogo vode, međutim dolazak do prirodnog snijega sve je teži.

Sve češće svjedoci smo takvih vijesti. I dok ljetna sportska natjecanja pate zbog nesnosnih vrućina, pa se neke sportske manifestacije odgađaju ili pomiču na ranojutarnje termine, zimski sportovi u velikoj su ugrozi zbog nedostatka snijega i sve toplijih temperatura. No, ne pati samo natjecateljsko skijanje, već i ono rekreacijsko koje mnogi diljem svijeta u ovo vrijeme prakticiraju. Osim klimatskih promjena, rekreacijsko skijanje pati i zbog pandemije uzrokovane Covidom, a to potvrđuju i poznati proizvođači skijaške opreme, kao i skijališta koja se prošle godine pretrpili veliki pad prometa.

Američka istraživanja pokazala su kako iz godine u godinu svjedočimo sve toplijim zimama, a upravo će one biti sve češći uzrok manjeg broja ljudi koji odlaze na skijanje u strahu od nedostataka snijega kao i sve češćih otkazivanja utrka. Kako navode studije, to će smanjiti zimski turizam, broj radnih mjesta, kao i potrebu za kupnjom skijaške opreme. Ekonomska isplativost ove djelatnosti uvelike ovisi o međugodišnjoj promjenjivosti snijega i klimatskih uvjeta, a upravo su ona ugrožena globalnim zatopljenjem. Mnogi naglašavaju da je problem stvaran i da ga ne treba zanemariti u proučavanju i upravljanju turizmom u planinskim predjelima. Iako se sve više skijaških resorta okreće održivom načinu poslovanja, te svoje smještaje pokreću na ekološki odgovornije načine, situacija se mora početi mijenjati iz temelja i to ne samo zbog skijaških dana na snijegu, već i da godišnja doba ponovno imaju svoj zdravi tijek. Kako to učiniti? Nažalost na ovo pitanje mnogi odgovora nemaju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.