Ova “ultra bijela” boja uskoro bi mogla zamijeniti klima uređaje

GREEN_300_listici_sredina

"Najbjelja bijela"

Istraživači sa Sveučilišta Purdue u američkoj saveznoj državi Indiani razvili su "ultra bijelu" boju koja odbija 98 posto sunčeve svjetlosti i odbija infracrvenu toplinu, omogućujući zgradama da se hlade ispod temperature okolnog zraka.

Boja, koju sveučilište opisuje kao “najbjelju bijelu”, snagu hlađenja duguje barijevom sulfatu – pigmentu izvedenom iz minerala barita – odbija do 98,1% sunčeve svjetlosti. Za razliku od titanovog dioksida koji se koristi u tradicionalnim bijelim bojama, a koji upija UV svjetlost, barijev sulfat je sposoban odbiti infracrvenu toplinu od površine na koju se nanosi. Istraživači su koristili barijev sulfat u visokoj koncentraciji od 60 posto i u pigmentnim česticama različitih veličina, što omogućava boji da rasprši veći dio svjetlosnog spektra od sunca.

“Visoka koncentracija čestica koje su također različitih veličina daje boji najšire spektralno raspršenje, što doprinosi najvećoj refleksiji”, objasnio je Joseph Peoples, student doktorskog studija strojarstva sa Sveučilišta Purdue. To je ono što omogućuje da boja hladi površinu ispod temperature okolnog zraka, za razliku od ostalih reflektirajućih bijelih boja na tržištu koje općenito odbijaju 80 do 90 posto sunčeve svjetlosti dok apsorbiraju infracrvenu toplinu. Prema istraživačima, veća koncentracija barijevog sulfata vjerojatno bi uzrokovala lomljenje ili ljuštenje boje.

Najbjelija bijela boja može smanjiti potrebu za klima uređajima

Kada se nanosi na krov i zidove zgrade, boja može smanjiti potrebu za klimatizacijom i time smanjiti emisije ugljika. Testovi su pokazali da boja može zadanu površinu zadržati za četiri stupnja Celzijusa hladnijom od temperature okoline na podnevnom suncu i do 10 stupnjeva Celzijevih noću.
“Ako biste ovom bojom pokrili površinu krova od oko 93 četvorna metra, procjenjujemo da biste mogli dobiti snagu hlađenja od 10 kilovata”, rekao je Xiulin Ruan, profesor strojarstva koji je vodio istraživanje te dodaje “To je snažnije od klima uređaja koje koriste većina kuća“.

Boja je “najbliži ekvivalent” Vantablacku

Boja je rezultat šestogodišnjeg istraživačkoj projekta u kojem je Ruanov tim procijenio više od 100 materijala prije testiranja 50 formulacija za svaku od 10 najperspektivnijih. Prošlog listopada tim je predstavio još jednu boju izrađenu od kalcijevog karbonata koja odbija 95,5% sunčeve svjetlosti. Istraživači vjeruju da je njihov materijal “najbliži ekvivalent” Vantablacku – najcrnjoj crnoj boji koju je razvio umjetnik Anish Kapoora, a koja apsorbira 99,9% vidljive svjetlosti.

Prema studiji objavljenoj u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, boja može podnijeti vanjske uvjete i mogla bi se proizvesti istim postupcima koji se koriste u komercijalnoj proizvodnji boje. “Ultra bijela” boja mogla bi se na tržištu naći za godinu do dvije dana po usporedivoj cijeni s konvencionalnom bojom, rečeno je za The Guardian.

 

Bijeli krov mogao bi smanjiti emisiju ugljika

Projektom iz 2017. godine u Ahmedabadu u Indiji 3.000 gradskih krovova obojeno je bijelim vapnom i reflektirajućim premazom, dok su volonteri u New Yorku bijelom bojom okrečili oko 650.000 četvornih metara krovova. Studije su pokazale da bi praksa mogla pomoći u snižavanju maksimalnih temperatura u gradovima tijekom vrućih razdoblja za dva stupnja Celzija ili više, dok istraživači iz Nacionalnog laboratorija Lawrance Berkeley procjenjuju da bi uvođenje reflektirajućih krovova i kolnika širom svijeta moglo proizvesti učinak hlađenja ekvivalentan uklanjanju 300 milijuna automobila s cesta na razdoblje od 20 godina. Međutim, druga su istraživanja upozorila da bi takva praksa mogla dovesti do neželjenih nuspojava, poput smanjenja oborina u gradovima koji se nalaze u sušnijoj klimi.

PHOTOS BY: Purdue University, NASA, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.