Snapinsta.app_343294523_247797847744115_7907424838533663500_n_1080

Svi eko potezi sutrašnje krunidbe: Malo tko je očekivao ovakvu održivost na velikoj svečanosti!

GREEN_300_listici_sredina

Najosviještenija krunidba kralja ikad u povijesti

Ovog vikenda oči javnosti ponovno su uprte u Veliku Britaniju. Naime, sutra se u Londonu održava svečana i službena krunidba kralja Charlesa III. Po prvi put u svijetu ikad, jedan kralj ima održivu krunidbu u svakom smislu te riječi. Od zabrane nošenja krzna, do odbijanja novih odora pa sve do toga da se prvi put na vezu odore pojavljuju motivi oprašivača. Donosimo popis.

Cijeli svijet, a posebice zemlje Commonwealtha s nestrpljenjem iščekuju sutrašnju službenu krunidbu kralja Charlesa III. Nakon što je u rujnu prošle godine preminula njegova majka, najdugovječnija vladarica Elizabeta II., tron je preuzeo njezin najstariji sin 74-godišnji Charles, a sada sve oči svijeta uprte u svečanu krunidbu u Londonu. Ova bi krunidba kako javljaju strani mediji, trebala biti najposebnija do sad jer kao nikad prije u fokus ceremonije stavlja se ekološki aspekt. Doduše, ranija istupanja po pitanju ekologije, klimatskih promjena i održivog načina života tada još princa Charlesa, mogla su nam dati naslutiti kako novi kralj neće i na svoj najvažniji povijesni dan zaboraviti na Majku prirodu. Donosimo popis eko protokola sutrašnje krunidbe.

Ulje bez okrutnosti

Prvi put u povijesti, sveto ulje koje se koristi za pomazanje kralja napravljeno je od sastojaka bez okrutnosti. Prethodne verzije uključivale su ulje cibetke iz žlijezda malih sisavaca i ambergris iz crijeva kitova. Dr. George Gross, gostujući znanstveni suradnik na teologiji na King’s Collegeu u Londonu i suosnivač British Coronations Projecta s dr. Davidom J. Crankshawom, rekao je da je korištenje ulja za pomazanje bez okrutnosti velika stvar i da odražava Charlesovu osjetljivost prema životinjama. Sveto ulje, poznato i kao “krizmano ulje”, posvećeno je u vjerskom obredu u gradskoj crkvi Svetoga groba u ožujku.

Novo ulje uključuje maslinovo ulje s mirisom mješavine eteričnih ulja, sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija i benzoina, uz dodatak cvijeta naranče. Korištene su masline koje su uzgojene na Maslinovoj gori u samostanu Marije Magdalene, gdje je pokopana kraljeva baka, princeza Alisa.

Pozivnice na recikliranom papiru

Pozivnice za svekolike uvažene goste otisnute su na recikliranoj kartici, “Logotip i pozivnice opet su ukazivali na kraljeve ekološke akreditive i cjeloživotne interese”, rekao je dr. Gross. “Pozivnice su od recikliranog papira, tu je tzv. Green Man koji se nalazi na dnu pozivnice i puno cvjetnih referenci”, dodao je za strane medije. “Središnji dio dizajna je motiv “Zelenog čovjeka”, drevne figure iz britanskog folklora, simbola proljeća i ponovnog rođenja, koji slavi novu vladavinu. Oblik Zelenog čovjeka, okrunjenog prirodnim lišćem, formiran je od lišća hrasta, bršljana i gloga te simboličnog cvijeća Ujedinjenog Kraljevstva”, napisali su u priopćenju iz Palače.

Ponovno korišteni ogrtači

Kralj je odstupio od tradicije i umjesto da mu se izrađuje nova odora u kojoj će se kruniti za poglavara, odlučio je reciklirati stara odijela i haljine koje su bile sašivene za prethodne krunidbe. Nova državna odora obično se izrađuje za svakog monarha koji se popne na prijestolje, ali Buckinghamska palača najavila je da će Charles ponovno nositi grimizni baršunasti komad koji je nosio kralj George VI na krunidbi 1937. godine. Državni ogrtač, izrađen od grimiznog baršuna s obrubom od krzna hermelina, ogrtač je koji će Charles nositi po dolasku u Westminstersku opatiju na ceremoniju.

Također poznat kao parlamentarna halja, ovo je komad koji će nositi svake godine kada prisustvuje državnom otvaranju parlamenta. Dr. Kate Strasdin, suradnica predavača mode na Sveučilištu Falmouth, specijalizirana za povijest kraljevske mode, rekla je za britanske medije da očekuje da će kralj zauzeti pažljiviji pristup odjeći, posebno se odnoseći prema održivosti i svojim pogledima na okoliš. Dok se Državna odora priprema za krunidbu, krzneni obrub od hermelina privremeno je uklonjen i sačuvan. Bit će ponovno dodan na ogrtač za ceremoniju, ali je palača potvrdila da se neće koristiti novo krzno hermelina.

Kraljica supruga također u vintage izdanju

Ništa manje održiva neće biti ni kraljica supruga Camilla koja će na sutrašnjoj krunidbi također ponovno koristiti državnički ogrtač koji je izvorno izrađen za kraljicu Elizabetu II 1953., priopćila je palača. Napravljen od grimiznog baršuna, a ogrtač su sačuvali i po njoj prilagodili majstori ogrtača u Edeu i Ravenscroftu. Camilla će ponovno koristiti staru krunu izrađenu za kraljicu Mary 1911., iako je izmijenjena kako bi se uklonio kontroverzni dijamant Koh-i-Noor koji su neki vidjeli kao simbol britanske kolonijalne vladavine. Camilla će nositi krunu kraljice Marije i tako postati prva supruga koja će ponovno koristiti krunu umjesto da naruči novu od 18. stoljeća.

Simbolični vez

Kraljica supruga Camilla također je dala izraditi novi vez na ogrtačima za nju koji sadrži teme prirode i okoliša. Ogrtač je dizajnirala i ručno izvezla Kraljevska škola ručnog rada, a sam odjevni predmet izradili su Ede i Ravenscroft. Vez sadrži nacionalne ambleme Ujedinjenog Kraljevstva, istovremeno odajući počast kralju i njegovoj životnoj predanosti održivosti i bioraznolikosti. “Prvi put su kukci, uključujući pčele i bube, prikazani su na krunidbenoj odjeći, oslanjajući se na teme prirode i okoliša i odražavajući naklonost Njihovih Veličanstava prema prirodi”, ističu iz Palače.

Restaurirani stari tron i stolac

Kako su za medije istaknuli kraljevski dužnosnici, kralj Charles III. striktno je tražio da je tijekom krunidbe što više toga iskorišteno od prije, bez silne kupnje novih stvari potrebnih za protokol. Tako je i renoviran stari tron i stolac za Camillu. “Dakle, pretpostavljam, daje stolicama novi život u nešto drugačijem ruhu, ali u isto vrijeme poštujući da su povijesni objekti i čuvajući ih za budućnost”, istaknula je ze medije Caroline de Guitaut, zamjenica nadzornika kraljevih umjetnina u Royal Collection Trust.

Zabranjeni ogrtači za kraljevske goste

Svi kraljevski rođaci i oni “plave krvi” zamoljeni su da ne nose krunidbene odore, što je potez za koji stručnjaci kažu da je znak održivosti. Stručnjaci smatraju da je odluka donesena imajući na umu okoliš i činjenicu da to neće zahtijevati izradu niza ogrtača. Međutim, The Telegraph je izvijestio da su neki članovi aristokracije kritizirali odluku jer to znači da više ne mogu nositi svoje crvene baršunaste haljine podstavljene krznom koje su se prenosile generacijama.

PHOTOS BY: Instagram @TheRoyalFamily, Facebook @RoyalSchoolofNeedlework, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.