Brojni su razlozi zašto se ljudi radije odlučuju za mlijeko na biljnoj bazi u odnosu na tradicionalno kravlje. Neki nemaju toleranciju na laktozu, neki će odabrati biljno mlijeko iz etičkih razloga, dok drugi izbjegavaju mlijeko zbog različitih alergijskih reakcija. Budući da se tržište značajno razvilo i nudi i na desetke različitih alternativa klasičnom mlijeku, ljudi koji su alergični na laktozu mogu pomisliti da je u redu konzumirati ono na biljnoj bazi.
No, to nije rješenje, jer mliječni proizvodi koji su bez životinjskog podrijetla nisu u redu za piće za one koji su alergični na mlijeko.
Pogodno za vegane, ne i za alergične
Prema Frontiersu, to su tehnički još uvijek mliječni proizvodi jer sadrže mliječne proteine od kojih se netko može razboljeti ako je alergičan na mlijeko. Razlika od tradicionalnih mliječnih proizvoda je u tome što se umjesto dobivanja proteina od krave ili drugih životinja, za njihovu proizvodnju koriste mikroorganizmi.
Upravo zbog tog procesa, mliječni se proizvodi nalaze i u mlijeku koje je na biljnoj bazi. Takav se proizvod smatra pogodnim za vegane, ali i za one koji nemaju toleranciju na laktozu, no i dalje nisu pogodni za alergičare.
S druge pak strane, ako netko ne podnosi laktozu, nema problem sa samim mlijekom. Njihovo tijelo jednostavno ne podnosi šećer u mlijeku. Netolerancija na laktozu znači da osoba ne može u potpunosti probaviti ovaj šećer, a konzumiranje šećera može uzrokovati različite simptome uključujući plinove, proljev i nadutost. Iako su ti simptomi neugodni, oni nemaju sposobnost ubiti nekoga kao što bi to mogla učiniti alergija na mlijeko.