276a5cddbb77131ed6a32f443b360a6d

Mjesec je krafni: Zaboravite listu čekanja u slastičarni i uživajte u ovom odličnom veganskom receptu

GREEN_300_listici_sredina

Omiljeni desert u veljači

I krafna svoj mjesec ima, a na svu sreću opet smo ga dočekali. Postoje razni recepti za pokladnice, a mi smo se odlučili za vegansku varijantu. Dobar vam tek!

Krafne su omiljena poslastica koje bi nam spremale naše bake, no ako postoji mjesec kada su krafne popularnije nego ikad, onda je to svakako veljača. Krafne, odnosno pokladnice dobile su ime po pokladama, starom običaju maskiranja i glagolu “prerušavati”.

Najčešće se pripremaju zadnji dan maškara, odnosno prije korizmenog perioda, no posljednjih nekoliko godina one su cijelu veljaču postale neviđeni hit do te mjere da se za njihovu narudžbu u slastičarnama morate prijaviti tjednima prije jer da, za njih postoji red čekanja.

Recepti krafni su razni, a svake godine možemo pronaći neki noviji s nekom neočekivanom namirnicom ili punjenjem. Mi vam donosimo kako napraviti one veganske, koje mogu jesti i alergičari.

Potrebno vam je:
  • 400 g glatkog brašna
  •  2,5 dl biljnog mlijeka
  • 2 g praška za pecivo
  • 1 suhi kvasac (vrećica)
  • žlice ruma
  • 30 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • ribana korica limuna
  • 0,6 dl biljne masnoće vegan block ili ulja
  • biljna masnoća za prženje
  • Šećer u prahu
Način pripreme:

Biljno mlijeko i biljnu masnoću zagrijati da bude mlako na dodir. Za to vrijeme u zdjeli izmiješati sve druge sastojke (suhi kvasac, brašno, sol, koricu limuna i prašak za pecivo. Možete dodati na vrh noža kurkume zbog boje, sjemenke mahune vanilije ako se ne koristi vanilin šećer te koricu naranče umjesto limuna, no to po želji. U sredini zdjele napraviti okruglu udubinu, dodati rum i mlako biljno mlijeko pomiješano s masnoćom. Miješati kuhačom, dok se ne spoji u jednoličnu masu. Kada dobijete meko tijesto, ostaviti ga u pokrivenoj posudi na toplom nekih 15 do 30 minuta dok se dobro ne digne.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu površinu, ne ga više mijesiti nego samo lagano pobrašniti tijesto pri vrhu i nježno razvaljati na debljinu oko 2,5 centimetra. Rezati tijesto kalupom promjera 7 do 8 cm ili čašom te svaku krafnu stavljati na nauljen papir za pečenje te ih pokriti i ostaviti na toplo mjesto da ponovno narastu.

Zagrijati biljnu masnoću za pečenje i stavljati krafne u lonac i svaku stranu peći otprilike 2 minute. Ako imate štrcaljku onda nakon pečenja ubrizgajte u krafnu omiljeno punjenje ili ako nemate, prije pečenja na vrhu krafne kuhačom napravite rupicu. Nakon što ste napunili krafne posipajte preko njih šećera u prahu po želji.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.