Znate li gdje u Zagrebu popiti odličnu kavu s biljnim mlijekom?

Kafići koji brinu za okoliš

Ispijanje kave je dio dnevnog rituala mnogih, a moglo bi se reći da je ispijanje jutarnje kave u Hrvatskoj nacionalni običaj. Međutim, što ako ne pijete mlijeko životinjskog podrijetla? Gdje u našem glavnom gradu možete guštati u omiljenom napitku s mlijekom na biljnoj bazi? Izdvajamo nekoliko kafića koji koriste upravo takvo mlijeko, a posebni su i po tome što se brinu za okoliš...

Ako ste vegan ili vegetarijanac i živite u Hrvatskoj, nije vam lako kada poželite otići na kavu ili pojesti fini ručak. Iako u ostatku europskih gradova su se barovi, restorani i kafići prilično brzo prilagodili sve većoj popularnosti ovakve prehrane, kod nas stvari idu malo sporije. Zbog toga je još uvijek prilično teško čak i u našem glavnom gradu pronaći mjesto gdje možemo popiti kavu s biljnim mlijekom, gdje se prakticiraju razne ekološke prakse za boljitak planeta ili mjesto gdje možete pojesti vrhunsko vegansko jelo.
Kako sve više ljudi odabire biljno mlijeko kao alternativu koja je bolja za planet, okoliš, životinje i zdravlje, istražili smo gdje sve u Zagrebu možemo pronaći mjesta koja upravo koriste takvo mlijeko i usput smo provjerili koje ekološke prakse koriste. Ugodno smo se iznenadili s većom brojkom od one koju smo očekivali, a u nastavku izdvajamo nekoliko najdražih koji su se istaknuli po tome što, osim što nude biljno mlijeko, rade na raznim promjenama koje su bolje za okoliš.

Roots Bar, Tomićeva 5

Odkad se otvorio, Roots se odmah istaknuo po svojoj ponudi zdravih napitaka i jela, kakvih nije bilo lako za pronaći u gradu. Osim što nude veliki broj smoothieja i cijeđenih sokova koje kada uzmete za van dobijete u staklenoj bočici, imaju i velik izbor biljnih mlijeka, a neke rade i sami. Njihov jutarnji meni se sastoji od 90% sokova koji su veganski, sendviča s avokadom i humusom, te veganskih smoothie bowlova i zobene kaše. Uz takav meni, naravno da neće koristiti plastične slamke, već imaju metalne ili one od dehidrirane jabuke, a ambalaža koju koriste za hranu i kavu je od recikliranog materijala. Sve za svaku pohvalu!

Peaches & Cream, Krapinska ulica 8

Ovaj novootvoreni bar se nalazi blizu trešnjevačke tržnice, te je idealno mjesto za svratiti nakon kupnje svježeg voća i povrća. Popričali smo s vlasnikom koji nam je rekao kako je isprva htio da bar bude zero-waste, odnosno u potpunosti bez otpada, no razočarano otkriva kako je to u Hrvatskoj još uvijek prilično teško. Za sada je još uvijek teško pronaći dobavljače za sve što je potrebno za bar, a da bude bez otpada. No za početak, čine sve što mogu, odvajaju otpad, ne koriste plastičnu ambalažu, imaju jako fora slamke koje su napravljene od jabuke, ne uništavaju se lako, a možete ih i grickati. Osim toga, imaju i nekoliko vrsta biljnog mlijeka poput rižinog, zobenog, sojinog i bademovog, a cijena takve kave je samo tri kune skuplja od one sa kravljim mlijekom.

Botaničar, Trg Marka Marulića 6

Ovaj predivan kafić pun zelenila, u ponudi ima barista biljno mlijeko od zobi i soje. Osim toga, poznat je i po svojim homemade limunadama i ledenim čajevima, po tome što ima prvo hrvatsko bezglutensko pivo Gardia, a novost u ponudi je i hrvatska kombucha Crobucha. Osim zdravih domaćih napitaka, u Botaničaru se ne koriste plastične slamke već one biorazgradive, a takve su im i čaše i poklopci za kavu za van što je za svaku pohvalu.

Greenery Procaffe, Ulica grada Vukovara 52 e

Greenery je sam po sebi vrlo poseban jer u kafiću i oko njega se ekipa brine o ukupno 130 biljaka. Uz finu kavu iz male hrvatske pržionice, Procaffe nude sojino, bademovo i kokosovo mlijeko, a u ponudi imaju i matcha napitak. Ono po čemu su prepoznatljivi je i kava s porukom, odnosno kava koja na sebi ima print po želji gosta. “Boja” s kojom se radi print je zapravo ekstrakt kave tako da kava ne mijenja okus ni boju.

Karibu Kaaawa, Ozaljska ulica 34

Karibu Kaaawa svoju ponudu bazira prvenstveno na specialty kavi arabici raznih europskih pržionica. Ponuda u coffee shopu se mijenja sukladno ponudi određene pržionice s kojom surađuju taj mjesec. Super  je što onda sve te nove kave mogu isprobavati i vegani jer imaju u ponudi i nekoliko vrsta biljnog mlijeka poput bademovog, zobenog i sojinog mlijeka. Kravlje mlijeko nabavljaju isključivo od mini mljekare Veronika. Cijeli njihov koncept je da ponajviše potaknu male proizvođače tako da sokove nabavljaju od Brane iz Daruvara, mlijeko od Veronike, kavu od malih pržionica, kekse i kolače od Miscoti i Kiše slatkiša i slično. Ukinuli su jednokratne materijale koliko god im to trenutne prilike dopuštaju. Umjesto plastičnih slamki kod njih gosti koriste višekratne slamke od čelika. Namjera je uvesti i višekratne “to go” čaše, ali trenutne prilike jednostavno otežavaju, a samim time i produžuju uvođenje određenih noviteta. Ono što je dodatno zanimljivo je da talog od kave ne bacaju, već ga skupljaju i daju Marku Capeku iz Održivog života s kojim smo ranije imali intervju.

Melt, Radićeva ulica 3A

Od kad se pojavio, Melt nas je osvojio sa svojim domaćim sladoledom, avokado tostom, acai bowlom i ostalim poslasticama. Ovo mjesto nas podsjeća na jedan tipični australski ili novozelandski kafić, pa je logično da u ponudi imaju sojino, zobeno i bademovo mlijeko. Kod njih je dosta toga eko, od same ponude koja je u većini sastavljena od lokalnog voća i povrća, pa time imaju i dosta veganskih opcija, pa sve do ambalaže za van koja je isključivo biorazgradiva. Svakako se isplati posjetiti!

Osim gore navedenih, u Zagrebu ima još na desetke kafića u kojima možete popiti kavu s biljnim mlijekom, a pronašli smo i Google kartu autorice Jelene Topčić na kojoj možete vidjeti popis svih kafića koji koriste biljno mlijeko, te veganskim restoranima koji će vam sigurno odlično poslužiti.

PHOTOS BY: Melt, Botaničar, Greenery Procaffe, Karibu Kaaawa, Roots Bar / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.