_IGP1310

Sve je spremno za novi splitski Sajam razmjene u kolovozu

GREEN_300_listici_sredina

Velika zainteresiranost za ovakvim događajima

Ako se 2. kolovoza nalazite u Splitu nikako ne propustite Sajam razmjene rabljenih predmeta koji se nakon srpanjskog ponovno održava u gradu pod Marjanom.

Svakog prvog utorka u mjesecu volonterke Udruge Sunce organiziraju Sajam razmjene rabljenih predmeta u prostorijama Kluba Zona u Splitu. Srpanjski sajam prošao je u pozitivnom ozračju, a posjetilo ga je više od 50 ljudi koji su došli zamijeniti predmete koje više ne koriste za predmete kojima će obogatiti svoj dom. “Ovo je odlično! Imam dosta stvari u podrumu koje smo spremili kad smo renovirali stan i ne koristimo ih, a još uvijek su u dobrom stanju. Sad sam ih zamijenila za stvari koje će mi koristiti. Ova vatrostalna zdjela koju sam našla ovdje je super!“, rekla nam je gospođa Marija koja je prvi put posjetila Sajam razmjene. “Ovom vrstom razmjene želimo kod djece i građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja i odbacivanja. Razmjenom stvari koje nam više nisu potrebne, ne samo da smanjujemo otpad nego stvaramo nove navike i tako štedimo novac“, poručila je organizatorica Sajma, Lina Vuletić.

Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Vrlo  su slični buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti na Sajmu razmjene ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete. Sajam razmjene u srpnju posjetila je i Parižanka Maite koja već neko vrijeme živi i radi u Splitu. Nije krila oduševljenje što je Split dobio svoj prvi mjesečni Sajam razmjene. “U Parizu svakog mjeseca imamo ovakve sajmove razmjene na otvorenom. S obzirom na to da je naravno Pariz puno veći grad, naše sajmove posjeti i do 600 ljudi. Sistem razmjene na sajmovima u Parizu funkcionira na sličnom principu. Doneseš predmeta koliko god želiš, a uzimaš po jednakom principu koliko god predmeta ti treba.“, ispričala nam je Maite. “Ovakvi Sajmovi idealna su prilika za druženje i razmjenu. Iskreno vjerujem da će zaživjeti i u Splitu te prerasti u pravu atrakciju za građane, ali i za turiste!“, nastavlja Maite.

Svi koji žele donijeti u ured Udruge Sunce svoje predmete za razmjenu prije Sajma i zamijeniti ih za bonove koje će koristiti na Sajmu, mogu to učiniti do utorka, 2. kolovoza do 15 sati. Ostali, svoje predmete za razmjenu mogu donijeti direktno na Sajam razmjene 2. kolovoza od 18 do 20 sati.

 Donosimo pravila za sudjelovanje u Sajmu razmjene:
  • Na Sajam donesite do pet dobro očuvanih predmeta (čistih, ispravnih, bez mrlja i kvarova) koji mogu poslužiti drugima kao što su knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća i slično.
  • Donesite sa sobom višekratne vrećice u koje ćete staviti odabrane predmete.
  • Predmete donesene na Sajam zamijenite za bonove na ulazu u Sajam.
  • Odaberite predmete koje želite ponijeti kući i zamijenite ih za dobivene bonove kod organizatora Sajma.

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.