4e961b736257d9c89edbafcadcb09839

Split dobio svoj prvi mjesečni Sajam razmjene korištenih predmeta

GREEN_300_listici_sredina

Zamijenite svoj stari predmet za neki koji vam treba

Svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Sajam razmjene idealna je prilika da ih zamijenimo za nešto što će nam koristiti. Vrlo je sličan buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti na Sajmu razmjene ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete.

Gomilanje stvari problem je današnjice. Prenamjena, recikliranje i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. Rastući konzumerizam doveo je do toga da svake godine stvaramo sve više otpada, a prostora za njegovo odlaganje sve je manje.

Svjesne ovog problema zaposlenice Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce krenule su s organizacijom Sajmova razmjene rabljenih stvari. Prvi sajam organizirale u Trogiru u sklopu Zimske adventure, zatim u Splitu povodom Dana planeta Zemlje, a od lipnja u prostorijama Klubu Zona u Splitu, Sajam razmjene održavat će se svaki prvi utorak u mjesecu od 18 do 20 sati. Novi Sajam razmjene je u utorak 5. srpnja.

Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Vrlo  su slični buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti na Sajmu razmjene ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete.

Zašto doći na Sajam razmjene?

Sigurni smo da svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Nakon sezonskog čišćenja većina tih predmeta završi u smeću. Takve predmete, na ovakvom sajmu, možete zamijeniti za neke druge korisnije predmete i tako zadovoljiti potrebu za novim predmetima. Proizvodnja novih predmeta ne samo da crpi ograničene Zemljine resurse i već stvara ogromnu količinu otpada koji je najčešće povezan s ambalažom i pakiranjem. Osim toga, ugljični otisak koji nastaje zbog transporta definitivno nije zanemariv.

Razmjenom predmeta koji nam više ne trebaju, za predmete koji će nam koristiti smanjujemo vlastiti ugljični otisak, štedimo novac, a naš dom postaje bogatiji za jedan novi korisniji predmet. Osim toga, morate priznati da ima nešto posebno kada starim stvarima udahnemo novi život.

Kako sudjelovati u Sajmu razmjene?

Pravila za sudjelovanje u Sajmu razmjene su jednostavna.

  1. Na Sajam donesite do pet dobro očuvanih predmeta (čistih, ispravnih, bez mrlja i kvarova) koji mogu poslužiti drugima kao što su knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća i slično.
  2. Donesite sa sobom višekratne vrećice u koje ćete staviti odabrane predmete.
  3. Predmete donesene na Sajam zamijenite za bonove na ulazu u Sajam.
  4. Odaberite predmete koje želite ponijeti kući i zamijenite ih za dobivene bonove kod organizatora Sajma.
    .

Prvi mjesečni Sajam razmjene u Splitu održan je u lipnju (7.6.) u organizaciji ESS volonterki, Olene i Angele, uz pomoć koordinatorice Line Vuletić iz Udruge Sunce.

Više informacija o Sajmu razmjene koji će se održati 5. srpnja možete pronaći u opisu Facebook eventa.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.