elly-endeavours-aPNuQojvZkE-unsplash

Sve i ako nemate dovoljno svjetlosti u stanu, ovim biljkama to nimalo ne smeta!

GREEN_300_listici_sredina

Više nemate izgovor

Ako vaš dom nije pogodno mjesto za sadnju biljaka, a za sve "optužujete" manjak svjetlosti, sada više nemate izgovor. Donosimo vam najhrabrije i najupornije biljke koje se vrlo lako "bore" s nepovoljnim uvjetima.

Ma koliko god se trudili, nekad vam jednostavno biljke ne uspijevaju. I vjerujte, zaista nije do vas. Biljkama nerijetko ne odgovaraju uvjeti u kojima se nalaze, stoga je važno prije nego li uopće obavite shopping za zelene ljubimce, istražite kako ih prilagoditi vašem životnom prostoru. Jedna od glavnih stavki svakako je svjetlost.

Sunčeva svjetlost svakako je važna za rast vaših biljaka, no sve i ako nemate dekvatan prostor prepun danjeg svjetla, neka vas to ne pokoleba u vašem vrtlarenju i ukrašavanju doma najodrživijim ukrasima – biljkama. Mi smo za vas izdvojili biljke koje će nesmetano rasti i u najmračnijem kutku vašeg doma. Stoga, više nemate izgovor za nedostatak biljaka u vašem stanu ili kući.

Zlatni puzavac

Biljka penjačica i ukrasna puzavica iz porodice kozlačevki. Može preživjeti gotovo sve uvjete rasta. Zato je često nazivamo i vražjim bršljanom. Voštano lišće u obliku srca ove zimzelene biljke ukrašava puzajuću stabljiku koja može narasti i do nekoliko metara.

Slonova noga

Mnogi ovaj sukulent simpatičnog imena svrstavaju i u palme, a njegova konfiguracija trpi sušne uvjete i može preživjeti pri slabom osvjetljenju gotovo pola godine. Poželjno je jače osvjetljenje ljeti, a slabije zimi. Vrlo često se uzgaja u malim posudama jer mu ne treba velika količina vode odjednom.

Fitonija

Neki ju zbog njezina izgleda nazivaju i mozaik biljkom, a ona će se odlično uklopiti u prostore koji nisu bogati svjetlošću, no ako želite da važa fitonija ima intenzivniju boju listova (nijansu ružičaste), onda pokušajte naći trag svjetlosti u vašem domu.

Fikus Benjamin

Biljka koja vam je potrebna. Zašto? Jer u nevjerojatno kratkom roku može transformirati vaš interijer. Brzo raste i zahtijeva povremeno obrezivanje. Treba napomenuti da je ovu biljku potrebno zalijevati barem dva puta tjedno i smjestiti je u veću teglu kako bi bolje rasla.

Svekrvin jezik

Biljka poznata i kao sanseveria često se nalazi na našem popisu pogodnih biljaka za dom. Razlog je vrlo jednostavan. To je biljka koja može preživjeti sve, a istovremeno izgledati svježe, a tijekom zime treba smanjiti zalijevanje.

Zamioculas

Sukulentna biljka koja može narasti i do jednog metra može podnijeti mjesece zanemarivanja i slabog osvjetljenja. Idealna je biljka za područje bez prozora jer može preživjeti sa umjetnom rasvjetom. Baš kao i kaktusi, zahtijeva manje vode i gnojidbu jednom ili dva puta godišnje.

Ukrasni kukuruz

Ili aspidistra ima sposobnosti preživljavanja širokog spektra nepovoljnih uvjeta. Ukrasni kukuruz podnosi slabu svjetlost, nisku razinu vlage, rijetka zalijevanja i temperaturne oscilacije. Znači ne postoji razlog zašto ga ne biste imali. Ono što morate znati je da, ove biljke rastu vrlo sporo zbog svoje sposobnosti preživljavanja u tako različitim uvjetima, pa će im trebati vremena da sazriju u velike sobne biljke.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.