spacejoy-3z_61bnbFhM-unsplash

Ovo su biljke koje morate imati u 2023. godini!

GREEN_300_listici_sredina

Cvijeće koje čini razliku

Ništa kao biljke ne čini dom potpunim. One ne samo da ukrašavaju svaki prostor, nego imaju beskonačno mnogo blagodati. Stoga, ako još niste, stavite ovih sedam biljaka na vaš popis koje morate imati u tekućoj godini.

Ulazimo u drugu polovicu prvog mjeseca u godini. Većina nas krajem prosinca pravi popis odluka kojih će se držati kroz novu godinu jer upravo je ona pravo vrijeme za “friški start”. Neki se tih odluka strogo pridržavaju, dok drugi popuste već u prvom tjednu siječnja. Manji unos hrane, planinarenje, štednja, ali i mijenjanje poslova samo su neke od odluka koje nerijetko ljudi donose, no nađe li se na tom popisu i odluka kako ćete svoj dom što više uljepšati zelenim ljubimcima? Ako ne, vrijeme je da dodate ovo na listu.

Razlozi su brojni; od toga da smanjuju razinu stresa i doprinose većem osjećaju ugode u vlastitom domu, pročišćavaju zrak, kao i utječu na vlažnost zraka u prostorijama naših domova, a stručnjaci su dokazali kako aktivnosti oko biljaka kao što je zalijevanje ili presađivanje potiče osjećaj mira. Stoga, izgovora za nabavku biljaka više nemate, a mi vam donosimo popis onih koje će u 2023. biti pravi hit.

Svekrvin jezik ili Zmijski jezik

Trajnica iz porodice šparogovki porijeklom iz tropske Afrike. Najbolji dio je to što pomaže u filtriranju unutarnjeg zraka kako bi se uklonilea onečišćenja. To je jedna od rijetkih biljaka za 2023. koja noću može pretvoriti ugljikov dioksid u kisik. Idealna je za uklapanje u dekor vaše spavaće sobe kako bi pomogla zdravom protoku zraka.

Bambus

Prema Feng Shuiju, darivanje ili donošenje biljaka bambusa u kuću je bogatstvo, sreća i prosperitet. Vaša sreća ovisi o broju dostupnih stabljika dok raste. S dvije stabljike dobivate ljubav, a tri su dug život sa srećom. Dodavanjem još dvije stabljike utjecat će na bogatstvo u područjima vašeg života. Šest stabljika je također sreća i bogatstvo, dok je samo sedam zdravlje. Bambus za sreću s osam stabljika omogućuje vam rast, a onaj s devet donosi sreću. Deset je savršenstvo. Treba li vam bolji razlog da ova biljka pronađe svoje mjesto u vašem domu?!

Drvo žada

Sukulentna biljka s malim ružičastim ili bijelim cvjetovima, također biljka sreće, a mnogi je nazivaju i drvo novca. Biljka žada zahtijeva malo vode i može preživjeti u većini zatvorenih uvjeta.

Orhideje

Cvijeće predstavlja ljepotu i ljubav, jedinstvo, profinjenost i plodnost. U Feng Shui praksi, ovo cvijeće pojačava ljubav i baš poput svekrvinog jezika apsorbira ugljični dioksid, oslobađajući kisik noću u zrak. Dakle, to jejoš jedna  idealna biljka za spavaću sobu.

Anthurium

Poznata još i kao Flamingo flower, jedna je od biljaka navedenih u NASA-inoj studiji o čistom zraku kao učinkovita u uklanjanju formaldehida, ksilena, toluena i amonijaka iz zraka.

Mirisni zmajevac

Također je poznata kao prugasta dracaena, kompaktna dracaena i biljka kukuruza. Sporo raste i ne zahtijeva održavanje. Ako stvorite odgovarajuće uvjete, ova biljka će vas nagraditi prekrasnim lišćem limete tijekom cijele godine.

Začini

Bosiljak, Ružmarin, Korijander i mnogi drugi začini odlično će ukrasiti prostorije vaše kuhinje ili blagovaonice, a osim što vizualno izgledaju prekrasno, možete ih svakodnevno koristiti u vašim jelima.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.