Sve što ste ikad htjeli znati o orhidejama i zašto ih toliko volimo

Vladarica tropa i u vašem domu

Zbog raznolikih boja i atraktivnog izgleda, orhideje su mnogima omiljena biljka svakoga doma. Ako već niste ponosni vlasnik ovog nježnog cvijeta, sada je pravo vrijeme da to postanete. Saznajte sve o ovoj biljci i kako i vi možete uživati u njezinoj ljepoti.

Kad pomislite na orhideje, sigurno se prvo prisjetite orhideje iz roda Phalaenopsis koju se najčešće viđa na prozorskim daskama. Međutim, porodica orhideja (lat. Orchidaceae ili hrv. kaćunovke) jedna je od dvije najveće porodice cvatućih biljaka uz porodicu glavočika (lat. Asteraceae) u koju spadaju maslačak i ivančice. Porodica orhideja broji 729 rodova te gotovo 30.000 vrsta, a ime dolazi od grčke riječi orchis što znači testis i to prema obliku dva gomoljasta korijena. Orhideje su rasprostranjene diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj raste preko 190 vrsta, a ne pronalazimo ih jedino na Antarktici i u pustinjama.

Kako orhideje rastu?

Neke orhideje su epifiti što znači da žive na drugoj biljci, ali ne uzimanju njene resurse već fotosintezom proizvode vlastitu energiju. Druge orhideje su pak zemljane ili terestričke, što znači da rastu iz zemlje. Mogu biti i litofitske (takve rastu na kamenju), a rijetke rastu u pod zemljom i nazivamo ih saprofitskima. U teglicama su orhideje često posađene u kori i to su uglavnom epifitne vrste. Ostale su posađene u zemlji ili kokosovim vlaknima i to su uglavnom terestričke.

Kako uzgajati orhideje?

Uzgoj možda najpoznatije orhideje roda Phalaenopsis nije kompliciran i većina nas griješi na vrlo jednostavnim stvarima. Prije svega treba napomenuti kako Phalaenopsis kojeg nalazimo u vrtnim centrima nije botanička vrsta već niz hibrida desetljećima usavršavanih kako bi s lakoćom rasli u sobnim uvjetima i redovito cvjetali. Orhideja Phalaenopsis voli što više indirektne sunčeve svjetlosti, ali tolerirat će i kraće periode direktnog sunca. Zato su idealne pozicije na istočnim i sjevernim prozorima. Ova orhideja ima duge i debele zračne korijene te kožaste listove i nije ju potrebno prečesto zalijevati, ali voli visoku zračnu vlagu. Dopustite biljci da se između zalijevanja lagano prosuši i korijenju da poprime svoju sivkasto-zelenu boju prije nego što ćete ju ponovno zaliti, najbolje uranjanjem u posudu s vodom.

Prihranjujte gnojivima za orhideje, a cvjetne stapke odrežite tek kada se osuše jer biljka može više puta cvjetati na istoj stapci. Neke od ostalih komercijalno dostupnih orhideja nisu jednako jednostavne za održavanje, ali to ne znači da se ne trebate okušati u pokušaju uzgoja.
Orhideje roda Cymbidium za cvjetanje trebaju izraženiju razliku između dnevne i noćne temperature pa su idealne za stubišta i zimske vrtove, dok je drugima potrebno duže izlaganje direktnom sunčevom svjetlu. Za koju god se orhideju (ili drugu biljku) odlučili, obavezno o njoj pročitajte nekoliko članaka i naučite uvjete koje je potrebno ostvariti za dobar rast i razvoj.

Orhideje su jako zanimljive!

Znate li da se mahuna vanilije dobiva od orhideje naziva Vanilla planifolia koja potječe iz Srednje i Južne Amerike? Osim toga, razne orhideje koriste se u proizvodnji parfema (često rod Cattleya), a neke kao začin za rum ili kao hrana.

Gdje pronaći orhideje?

Phalaenopsis je dostupan u mnogim dućanima pa ga se uz vrtne centre može pronaći i u supermarketima, ali odličan izbor ostalih vrsta i hibrida možete pronaći u Vrtnom centru Flora.

Izvor

Kao izvor nekih od znanstvenih informacija koristili smo rad Autohtone i alohtone orhideje (por. Orchidaceae) u Hrvatskoj autorice Tanje Mihinjač. Hvala dr.sc. Dubravki Sandev, voditeljici kolekcije orhideja u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, na konzultacijama pri pisanju teksta.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.