daniel-romero-DPC8oN2IMcY-unsplash

Svaki tjedan prosječno probavimo 5 grama plastike

GREEN_300_listici_sredina

Možemo li to promijeniti?

U Europskoj se uniji godišnje iskoristi oko 100 milijardi plastičnih vrećica, a 8 milijardi završi odbačeno u prirodu. Ni Hrvatska nema puno bolje rezultate.

Kako vam zvuči ovaj dnevni meni? Pečena orada na posteljici od plastike s blitvom i krumpirom ili jadranska lignja s preljevom od mikroplastike i zelenom salatom. Nažalost, nismo daleko od toga. Uslijed ogromne količine plastike koja se svakodnevno baca u prirodu i koja se tijekom vremena razgrađuje u mikroplastiku, te čestice već danas putem hrane unosimo u organizam.

Jeste li znali da u morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, što je ekvivalentno težini 70 tisuća plavetnih kitova? Nastavimo li ovim tempom, u morima će uskoro biti više plastike nego ribe.

plastika

Šokantno?

Evo još malo brojki. U Europskoj se uniji godišnje iskoristi oko 100 milijardi plastičnih vrećica, a 8 milijardi završi odbačeno u prirodu. Ni Hrvatska nema puno bolje rezultate. Naime, prema istraživanju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izmjerio je da je u jedan dan u Hrvatskoj iskorišteno više od pola milijuna jednokratnih plastičnih vrećica.  Gdje će one završiti?

Vrijeme je da svi preuzmemo djelić odgovornosti zbog problema gomilanja plastike i počnemo sustavno djelovati. Svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u smanjenju plastičnog otpada u prirodi i s nekoliko jednostavnih navika može doprinijeti velikim promjenama.

Ovo su korisni savjeti kako možete pridonijeti zelenijoj budućnosti.

  1. Smanjite ili potpuno ukinite upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica

Kada idete u kupnju, ponesite vlastitu vrećicu u kojoj ćete moći nositi voće i slične namirnice. U torbi ili automobilu uvijek imajte nekoliko vrećica koje možete iskoristiti za neplanirane kupnje.

  1. Koristite platnene vrećice

Platnene vrećice sjajan su izbor jer su višekratne, dakle možete ih koristiti godinama. Kada ih složite, nemaju veliku zapremninu i uvijek ih možete imati negdje blizu sebe.

  1. Plastične vrećice koristite više puta

U većini trgovačkih lanaca danas možete nabaviti plastične vrećice koje su nastale od reciklirane plastike i relativno su čvrste, pa su pogodne za višekratnu upotrebu. Time doprinosimo smanjenju ukupne količine plastike u optjecaju.

  1. Plastične vrećice reciklirajte pravilno

Jednom kada im istekne vijek trajanja, plastične vrećice nužno je odložiti u spremnik za plastiku, nakon čega će se reciklirati u nove proizvode. Ovako odložene, vrećice neće završiti u prirodi, a ujedno će postati sirovina za nove proizvode.

Ako si u modi, održivost te vodi

Za moderne generacije ekološka osviještenost i odgovorno ponašanje prema prirodi prestaju biti pitanje odabira – oni moraju postati stil života. Imajući u vidu ovu činjenicu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je kampanju #musthave kojom građane želi osvijestiti na štetne posljedice svakodnevne upotrebe laganih plastičnih vrećica. Pridružite se inicijativi, budite proaktivni i neka promjene počnu. Još danas.

PHOTOS BY: Unplash, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.