struja
struja

Sustav oceanskih struja mogao bi kolabirati već do 2025. godine?

GREEN_300_listici_sredina

Neki znanstvenici nisu optimistični

Nova studija ističe da sjevernoatlantska cirkulacija pokazuje znakove nestabilnosti, što bi moglo ukazivati na mogućnost kolapsa cirkulacije s velikim klimatskim posljedicama.

Sustav oceanskih struja kakvog poznajemo do sada mogao bi se urušiti puno ranije nego što se očekivalo kao posljedica klimatske krize, kaže nova studija.

Analiza objavljena u utorak u časopisu Nature Communications procjenjuje da bi Atlantska meridionalna cirkulacija (AMOC), u koju spada i Golfska struja, mogla kolabirati otprilike sredinom stoljeća – ili čak već s početkom 2025. Godine, javlja CNBC.

AMOC djeluje poput transportne trake struja koje toplu vodu prenose sa sjevera na jug i obrnuto, u dugom i relativno sporom ciklusu unutar Atlantskog oceana. Ta cirkulacija također donosi hranjive tvari koje su potrebne za održavanje života u oceanu.

Jedan poznati dio ove cirkulacije je Golfska struja, vjetrom pokretana struja koja održava toplinu u većem dijelu Europe i istočnoj obali Floride.

Stručnjaci za primjer navode da bi Engleska imala “znatno hladniju klimu” da nije toplih voda Golfske struje.

Slabljenje je izgledno 

Predviđeni kolaps AMOC-a smatra se “razlogom za veliku zabrinutost” jer je prepoznat kao jedan od najvažnijih elemenata u klimatskom sustavu Zemlje.

Znanstvenici su već i prije upozoravali na brzo usporavanje AMOC-a putem drugih studija.

Unatoč tome, Međuvladino povjerenstvo Ujedinjenih naroda za klimatske promjene procjenjuje da Golfska struja vjerojatno neće kolabirati ovog stoljeća te očekuje da će se struja “oslabiti, ali ne prestati”.

“Kolaps AMOC-a bio bi katastrofalan”, rekao je Andrew Watson, profesor na Sveučilištu u Exeteru. “Ova studija ističe da sjevernoatlantska cirkulacija pokazuje znakove nestabilnosti, što bi moglo ukazivati na mogućnost kolapsa cirkulacije s velikim klimatskim posljedicama”, kaže.

“Dakako, nestabilnost može biti manje dramatična – ne potpuno zaustavljanje, već promjena mjesta stvaranja dubokih voda”, dodao je.

Drugi profesor smatra da je Golfska struja izgubila stabilnost, ali nije se složio s rezultatima studije, tvrdeći da su nesigurnosti prevelike kako bi se pouzdano predvidjelo vrijeme ključnog trenutka.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.