281570033_377196131139957_4309997332816837053_n

Dok svi bruje o Disneyjevoj ‘Maloj sireni’, mi vam predstavljamo pravu sirenu koja želi zaštititi oceane

GREEN_300_listici_sredina

Oceani pripadaju svima

Zandile Ndhlovu je prva crna instruktorica ronjenja na dah u Južnoj Africi i osnivačica Zaklade Black Mermaid – organizacije koja djecu iz zajednica želi upoznati s oceanom i njegovoj bitnoj ulozi. Zandile se bori protiv negativnih kulturnih narativa o crncima i njihovom odnosu s oceanom dok istodobno nastoji u mladima probuditi odgovornost.

Kada je Zandile Ndhlovu počela roniti u svojoj rodnoj Južnoj Africi, bila je jedina crna osoba na brodu na kojem je isplovila. Naime, ronjenje se u Južnoj Africi gleda kao aktivnost rezervirana za bijelce. Zandile je odlučila to promijeniti. Njezina ljubav prema vodi potaknula ju je da napusti stalni posao kako bi umjesto u uredu dane provodila u ronilačkom odijelu okružena beskrajnim oceanom. Ubrzo je krenula na obuke i postala prva crna afrička instruktorica ronjenja na dah u Južnoj Africi.

“Cijela moja obitelj je mislila da sam luda, posebice moja baka”, rekla je Zandile. “Pripadam plemenu Zulu i mnogi ne mogu shvatiti zašto radim nešto što rade isključivo bijelci”.

Dok i dalje pljušte reakcije na trailer za nadolazeću Disneyjevu filmsku adaptaciju popularne bajke “Mala sirena” i raspravlja se o tome je li pravedno što je Ariela crna, Zandile je odavno poznata kao ‘crna sirena’.

Njezin rad kroz zakladu “The Black Mermaid Foundation” uključuje obrazovanje male djece, od kojih mnoga nikada nisu ušla u ocean, vodeći ih na izlete i podučavajući ih o plastičnom onečišćenju, prekomjernom ribolovu, morskim staništima i borbi protiv klimatskih promjena.

“Kada razmišljaju o oceanima, crnačke zajednice često se osjećaju kao da je to “bijeli prostor”. Znala sam da želim promijeniti to mišljenje. Kada sam prvi put zaplivala u oceanu, osjećala sam se kao da sam pronašla svoj dom. Želim i da drugi to osjete”, rekla je u intervjuu za Condé Nast Traveler.

Zandile je također na čelu još jednog inspirativnog projekta, gdje stvara sigurne prostore za okupljanje, ili “centre nade”, za siromašnu djecu u zemlji, koja uglavnom žive u naseljima. Prvi takav “hub” otvoren je u četvrti Langa u Cape Townu. “Mnoga djeca žive u strašno teškim uvjetima zbog rodno uvjetovanog nasilje, droge, siromaštva… Htjela sam stvoriti “centar nade” za dobrobiti oceana, ali i zajednice”, rekla je.

Zandileov cilj je uvesti ocean i zaštitu prirode u živote ove djece, otkrivajući sva “čuda koja leže ispod površine” i potičući ih da istražuju i povežu se s prirodom oko sebe.

Djeca uče o oceanu i problemu onečišćenja plastikom te pomažu očistiti sav otpad na koji naiđu na putovanju. “Dopuštam im da vjeruju da ovaj ocean pripada i njima”, kaže Ndhlovu. “I ako im pripada, mogu ga zaštititi – postaju čuvari oceana.”

PHOTOS BY: The Black Mermaid Foundation / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.