grah naslovna

Supernamirnica koja je othranila naše pretke: Bogata je nutrijentima, ali je zbog jednog proteina treba namakati

GREEN_300_listici_sredina

Bogat izvor bjelančevina

Naši su predci često na jelovniku imali grah, a nije ni čudo jer je ova hranjiva namirnica dostupna cijele godine i zadovoljava većinu nutritivnih potreba ljudskog organizma. No prije pripremanja obroka treba je namakati, a evo i zašto.

Za zimsko vrijeme, kada nemamo širok izbor sezonskog svježeg voća i povrća, idealna namirnica, koja može nadomjestiti velik dio naših nutritivnih potreba, jest grah. U sezoni, dostupan je svježi grah, a gotovo cijele godine onaj suhi. Ova mahunarka u našim je krajevima u prehrani odavnina i na njoj su preživjele generacije naših predaka.

I kada kažemo da grah zadovoljava većinu naših nutritivnih potreba, ne pretjerujemo jer ova namirnica sadrži visok postotak antioksidansa, vlakana, vitamina, a posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Osim toga, sadrži kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij, a predstavlja i odličan izvor bjelančevina.

grah

Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti, održavajući razinu šećera u krvi stabilnim. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).

Upravo zbog svega što smo naveli, grah iznimno pozitivno djeluje na naše zdravlje. Snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju pa je dobar i za zdravlje probavnog sustava.

Oprezno s pripremom zbog lektina

No grah, kao i većina mahunarki i žitarica u sebi sadrži lektin, prirodni protein koji se u posljednje vrijeme isključivo se veže uz simptome iritabilnog crijeva, pretilosti i napuhnutosti crijeva. I upravo iz ovoga razloga, treba obratiti posebnu pažnju na pripremu graha kako bi se iz njega dobilo najbolje za ljudsko zdravlje.

Prije negoli ga pripremate u nekom obroku, suhi grah je dobro namočiti preko noći u vodi sa žličicom sode bikarbone, ujutro isprati, 20-ak minuta prokuhati te baciti prvu vodu. Tek tada ga možete pripremati prema receptu koji želite.

I svježi je grah dobro namočiti nekoliko sati budući da će se lektini ispuštati u vodu, a otopinu za namakanje izmijenite jednom ili dva puta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.