Image: 56845392, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Sunce će postati naš najvažniji izvor energije, ali postoje četiri prepreke

GREEN_300_listici_sredina

Nova studija

Došli smo do točke preokreta – Sunce će postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, pokazuje novo istraživanje britanskih znanstvenika.

Time će neizbježno solarna energija postati glavni izvor uopće, čak i bez ambicioznih klimatskih politika koje brojne vlade pokušavaju provesti.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici za Sveučilišta Exeter i University College London, ukazuje na to da je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja tvrtki kako bi je učini što pristupačnijom.

Međutim, upozorava se da bi četiri “prepreke” to mogle spriječiti. Riječ je o dostupnosti stabilnih električnih mreža, solarnom financiranju u zemljama u razvoju, kapacitetu opskrbnog lanca, kao i političkom otporu u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Napredak obnovljivih izvora

Istraživači kažu da bi politike koje rješavaju te prepreke mogle biti učinkovitije od cjenovnih instrumenata kao što su porezi na ugljik u ubrzavanju prijelaza na čistu energiju.

“Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične”, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sustave u priopćenju za javnost.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uvelike olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju, navodi se u priopćenju.

Inače, studija je dio projekta Ekonomija energetskih inovacija i tranzicije sustava (EEIST) koji financiraju Odjel vlade Ujedinjenog Kraljevstva za energetsku sigurnost i Net Zero i Zaklada dječjeg investicijskog fonda (CIFF ).

Međutim, istraživači upozoravaju da bi električni sustavi kojima dominira solarna energija mogli postati “zaključani u konfiguracijama koje nisu niti otporne niti održive, s oslanjanjem na fosilna goriva za energiju”.

Vlade bi se stoga trebale manje usredotočiti na sam prijelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju znanstvenici.

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada sunca nema, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

 

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.