Najveća agrosolarna elektrana u Austriji © Raphael Faschang

Agrosolari su sustav koji može revolucionirati poljoprivredu: Donosimo odličan primjer

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost poljoprivrede

Bečko energetsko poduzeće ulaže u ubrzanu izgradnju solarnih elektrana kako bi energetska tranzicija do 2040. i uspjela. Fotonaponski sustavi na krovovima neće biti dovoljni kako bi se u budućnosti pokrila potreba za obnovljivom strujom.

Od 2019. bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie testira sa Sveučilištem prirodnih resursa i primijenjenih bioznanosti BOKU namjenu poljoprivrednih zemljišta – za obradu zemlje i proizvodnju energije.

Na jednoj od najvećih solarnih elektrana u Austriji, koja se nalazi u 22. bečkom okrugu i postavljenoj 2021., koristi se 400 dvostranih okomitih modula. Na površini od oko 5.000 metara kvadratnih oni proizvode energiju na obje strane panela, a istovremeno omogućavaju poljoprivrednu obradu zemljišta. Tako se proizvodi i hrana i zelena električna energija, godišnje oko 184.380 kilovatsati.

Prve se godine radi poboljšanja kvalitete tla sadila isključivo lucerna. Sljedeće 2022. godine zasađene su različite žitarice i soja koje su dale odličnu žetvu. Uzgoj je u potpunosti biološki. Ove su se godine usjevi rotirali prema plodoredu, a krajem će se godine, ovisno o analizi finalnih rezultata, donijeti odluka o daljnjem razvoju projekta.

Učinkovitije korištenje

Oko 85 posto površine koristi se za ratarstvo, oko 14 posto za takozvane cvjetne trake koje uključuju mješavinu trava ili cvijeća i osiguravaju stanište za oprašivače i samo jedan posto za fotonaponske konstrukcije. Dvostruko korištenje zemljišta ekonomski je isplativije od samog uzgoja kultura budući da poljoprivrednik proizvodnjom električne energije stvara dodatni prihod.

Također, okomito postavljeni solarni moduli proizvode usporedivu količinu električne energije kao i uobičajeni sustavi okrenuti prema jugu. Prednost sustava položenih u smjeru istok-zapad leži pak u tome što najviše energije proizvode onda kada je i potrošnja struje najveća. Kako bi se agrosolarni moduli zaštitili od oštećenja u poljoprivredi, između njih i obradive površine ostavlja se razmak od oko jednog metra za cvjetnu traku koja doprinosi biološkoj raznolikosti.

Velika izgradnja solarnih elektrana

Bečko energetsko poduzeće ulaže u ubrzanu izgradnju solarnih elektrana kako bi energetska tranzicija do 2040. i uspjela. Fotonaponski sustavi na krovovima neće biti dovoljni kako bi se u budućnosti pokrila potreba za obnovljivom strujom.

Uz sustave na krovovima i slobodnim površinama izgradnja agrosolarnih elektrana dobra je kombinacija za ostvarivanje cilja klimatski neutralnog grada. Zelena se energija izravno može koristiti za proizvodnju hrane što znači smanjenje CO2.

PHOTOS BY: press, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.