pascal-meier-UYiesSO4FiM-unsplash

Beogradski aerodrom dobio solarno postrojenje: Proizvoditi će struju dovoljnu za 430 kućanstava

GREEN_300_listici_sredina

Više od 3000 fotonaponskih panela

Beogradski aerodrom dobio je solarno postrojenje od više od 3000 fotonaponskih panela pa će sada proizvoditi svoju struju koja za usporedbu može biti dovoljna za čak 430 kućanstava.

Aerodrom u susjedstvu dobio je zeleno električno postrojenje. Naime, beogradski aerodrom “Nikola Tesla” dobio je solarne panele putem kojih će napajati svoj prostor. Gotovo 3000 fotonaponskih panela aerodromu će omogućiti napajanje električnom energijom i to kako navode, na godišnjem proizvest će oko 1.130.000 kWh zelene električne energije, što je prevedeno na jezik potrošača, godišnja potrošnja okvirno 430 kućanstava. Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, a paneli su raspoređeni na platou površine 15.900 m2. Ova inicijativa je dio globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine. Kompanija je od 2018. godine već smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 28%, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koji već dostižu 30 MWpv fotonaponske snage u radu.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.