fatih-trkTXDoTRY8-unsplash

Sulejmansko kraljevstvo “goes green”: Istanbulski promet postao izvor obnovljive energije

GREEN_300_listici_sredina

Gusti promet kao čista energija

Gledajući neprestani povjetarac koji stavaraju automobili u prometu, turski inovator Kerem Deveci došao je na ideju za izgradnju vjertroturbina iz kojih se može proizvoditi energija koja može napajati istanbulska kućanstva. Nije mu dugo trebalo da ideju pretvori u održivo djelo.

Svaka država na svoj način pokušava biti što održivija, jer vremena za pokretanje više ga skoro ni nema, a klimatske promjene već su odavno dale znak za uzbunu. Tako su u Istanbulu tamošnje prometnice postale mjesto obnovljive energije. Naime, na istanbulske brze ceste postavljene su vjetroturbine koje proizvode energiju iz prometa i to se pokazalo kao najnovije rješenje čiste energije na ulicama nekadašnjeg Carigrada. Vertikalni uređaji, poznati kao ENLIL, mogu iskoristiti zračne struje koje stvaraju pokreti vozila za proizvodnju energije, uz istovremeno upijanje solarne energije.

Povjetarac proizveden od posljedica automobila u prolazu možda se ne čini mnogo, ali ENLIL-ove dugačke, i uspravne oštrice dovoljno su snažne da proizvedu jedan kilovat energije na sat. Jedna turbina opremljena dodatnim solarnim panelom na vrhu može besprijekorno proizvesti dovoljno električne energije za napajanje dvaju turskih domaćinstava na dan. Uređaj je dovoljno mali da se može postaviti uz vozila u pokretu bez smetnji i zauzima minimalnu površinu bez obzira na to gdje se nalazi. To omogućuje jednostavan transport i montažu u područjima gdje tradicionalne vjetroturbine inače ne bi mogle biti praktične, poput gradskih ulica i zgrada. Prednosti ovih revolucionarnih vjetroturbina za okoliš protežu se i dalje od proizvodnje energije. Naime, turbine također koriste brojne pametne tehnologije koje prate temperaturu, vlažnost, ugljični otisak i aktivnost potresa u okolici što je svakako od iznimne koristi zemlji koja je nedavno osim požara pretrpila i stravičan potres. Svako takvo mjerenje pruža vrijedne informacije koje se prosljeđuju vlastima i znanstvenicima zaštite okoliša u Istanbulu.

Na ideju nove tehnologije došao je poduzetnik Kerem Deveci, koji je počeo raditi na projektu dok je prije nekoliko godina završio fakultet građevinarstva.  Deveci je tijekom putovanja istanbulskim metroom primijetio da je vozilo kojim je putovao podložno utjecaju vjetra, promatrajući to, iz svoje je spavaće sobe stvorio prototip koji je pokušao vjetar generiran kretanjem vozila pretvoriti u nešto korisno. I to mu je pošlo za rukom, pa iako je projekt tek u povojima i tek je postavljen na nekoliko prometnica u gradu, Deveci je već  ranije odnio nekoliko prestižnih nagrada i prije nego što je službeno njegov patent instaliran na istanbulske ceste.

Općenito, potrošnja energije vjetra prošle je godine u Turskoj dosegla rekordne vrijednosti, a raste i apetit za čistim inovacijama. Od 2020. godine više od 8 posto cjelokupne energetske mreže u zemlji proizvodi vjetar, a uspješnim uvođenjem ovog novog uređaja u najpoznatiji turski grad, zanimanje za održivošću još je veće.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.