PAPILIO_web_8

Berlinski dizajner predstavio revolucionarnu uličnu rasvjetu koju pokreće vjetar

GREEN_300_listici_sredina

U sebi sadrži senzore za povremeno paljenje i gašenje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tobias Trübenbacher iz Berlina razvio je stup za svjetiljke s integriranom vjetroturbinom koja proizvodi vlastitu obnovljivu energiju i svijetli samo po potrebi. Pokreće je vjetar i u sebi sadrži senzore zahvaljujući kojima se ova zanimljiva ulična rasvjeta pali i gasi ovisno o frekvenciji prolaznika.

Održivo i ekološki osviješteno rješenje ovih dana stiže iz Berlina. Naime, student dizajna Tobias Trübenbacher razvio je stup za svjetiljke s integriranom vjetroturbinom koja proizvodi vlastitu obnovljivu energiju i svijetli samo po potrebi. Papilio kako je naziv ove ulične rasvjete, dizajniran je da smanji svjetlosno zagađenje i emisije povezane s uličnom rasvjetom te ublaži njihov utjecaj na ljude i životinje kao i na okoliš. Dizajnirana lampa koja se pali ovisno o frekvenciji prolaznika niz ulicu zahvaljujući senzorima za pogon svojih turbina koristi vjetar – prirodni, obnovljivi izvor energije.


“Ako želimo zadržati budućnost u kojoj vrijedi živjeti, hitno moramo transformirati svoje gradove u klimatski neutralna, održiva i manje štetna mjesta. Moramo se hitno boriti protiv svjetlosnog zagađenja i gubitka biološke raznolikosti koji s tim dolazi. To se može dogoditi samo ako gradovi sami generiraju energiju – putem lokalno ugrađenih, decentraliziranih sustava. U ovom kontekstu, vjetar predstavlja često podcijenjeni, ali stalno rastući potencijal”, rekao je za strane medije Trübenbacher.


Ova ulična rasvjeta, koja bi mogla postati idealno rješenje u višemilijunskim gradovima, može se postaviti na zidove ili postaviti kao samostojeći fenjer. Svjetiljka bi u idealnom slučaju trebala biti postavljena između tri i šest metara iznad tla, tamo gdje su prizemni vjetrovi najjači. Te vjetrove iskorištava tirkizna vjetroturbina u obliku zupčanika s četiri aerodinamične lopatice rotora izrađene od presavijenog lima.

Nagnut dijagonalno, rotor navodno može koristiti složene protoke zraka u urbanim sredinama, uključujući prirodne struje, zračne tunele stvorene visokim zgradama i manje zračne struje uzrokovane prolaskom vozila. Turbina tada pretvara kinetičku energiju vjetra u mehaničku snagu, prije nego što je integrirani generator od 300 vata pretvori u električnu energiju i pohrani u punjivu bateriju.
“Već sam testirao svjetla na nekoliko lokacija u Berlinu i pod normalnim uvjetima vjetra, generator je u svakom trenutku proizvodio prosječno do 12 volti električne energije”, izjavio je dizajner te dodao kako je Papilio potpuno samodostatan i mogao bi raditi bez potrebe za skupom podzemnom elektroenergetskom infrastrukturom.

PHOTOS BY: Tobias Trübenbacher / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.