efekt2

Višestruka korist: Fotonaponska mreža na autocestama kao spas za očuvanje oprašivača

GREEN_300_listici_sredina

Čišći zrak i gušća vegetacija

Očuvanje bioraznolikosti jedno je od ključnih ne bi li sačuvali našu planetu. Jedan takav projekt je i Butterfly Effect proizašao iz održivog arhitektonskog ureda u Nizozemskoj. Riječ je o fotonaponskim mrežama rastegnutim iznad autocesta koje bi oprašivačima osigurale čišći zrak i k tome još i proizvodile energiju.

Da se na sve načine moramo truditi ne bi li očuvali naše oprašivače, svjedoči i novi projekt nizozemskih arhitekata nazvan Butterfly Effect. Riječ je o projektu koji je zasad samo prijedlog o rastezanju mreže na krošnje stabala preko nizozemske autoceste kako bi insektima omogućili čišći zrak iznad cesta. Nizozemski dizajnerski studio Venhoeven CS surađivao je s agencijom za pejzažnu arhitekturu DS Landschapsarchitecten i tvrtkom za solarnu energiju Studio Solarix kako bi osmislili membranu solarnih panela u obliku mreža koja bi se mogla prostirati iznad cesta.

Ova mreža s funkcijom očuvanja čišćeg zraka za leptire i druge kukce zasad bi trebala biti postavljena na dijelu nizozemske autoceste pored prirodnog močvarnog područja u Sjevernom Brabantu, iako se prema riječima inovatora, ovaj koncept može postaviti bilo gdje. “Autocesta čini veliku prepreku za mnoge insekte jer su vrtlozi i struje u zraku uzrokovani prometom smrtonosni za njih “, rekla je za strane medije jedna od čelnih ljudi projekta arhitektica Venhoeven CS-a i Cécilia Gross. Efekt leptira kako glasi prijevod imena projekta, smanjio bi ometajuće zračne struje koje stvaraju automobili i potaknuo insekte da putuju preko ceste i oprašuju biljke.

Mreže su napravljene od šesterokutnih fotonaponskih modula, koji bi mogli ujedno i sunčevu svjetlost pretvarati u energiju. Ovim višestrukim projektom smanjilo bi se i zagađenje jer bi dušik i čestice koje oslobađa promet ostali u šumama uz cestu i djelovali kao gnojivo za tlo. Ovo obogaćeno tlo potaknulo bi daljnji rast drveća i vegetacije, što bi dovelo do tišeg autoputa jer bi buku smanjivala gusta šuma koja bi rasla zbog mreža koji djeluju i poput filtera, odnosno zautavljivača otrovnih čestica s autoceste. “To će postati simbol vrste proizvodnje energije koja bi trebala biti prioritet, nešto što pruža ruku pomoći malim ekosustavima i na taj način doprinosi opsežnom pristupu klimatskim promjenama i gubitku biološke raznolikosti”, istaknula je Gross.

Autori projekta očekuju da će ova tehnologija za prozirne fotonaponske površine uskoro biti dostupna te kako će ona postati budućnost za očuvanje toliko važnih oprašivača.

PHOTOS BY: venhovencs.nl, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.