DSC_0668-4

Strašno cool Philodendron “Florida Ghost” – zašto je tako zanimljiv?

GREEN_300_listici_sredina

Dnevna doza biljaka

Na popisu želja svakog kolekcionara

Philodendron „Florida Ghost“ kolekcionarska je biljka koja je trenutno jako popularna i tražena, a konačno je dostupna i kod nas. Radi se o jednom od hibrida vrste Philodendron pedatum čiji mladi listovi izlaze bijeli, a kako sazrijevaju poprimaju tamnozelenu boju. Saznajte više o ovoj zanimljivoj biljki…

Jedan od najpopularnijih rodova biljaka, Philodendron (latinski za ljubitelj drveća jer svojim zračnim korijenjem grli stabla po kojima se penje), sadrži gotovo 500 različitih vrsta. Kad tu ubacimo razne varijacije, kultivare i hibride, broj je još veći i kontinuirano raste skupa s popularnošću biljaka.

Jedna od hibridnih vrsta je Philodendron ‘Florida Ghost’, kolekcionarska biljka nastala (najvjerojatnije) križanjem biljaka Philodendron squamiferum (poznat po dlakavim lisnim stapkama) i Philodendron pedatum. I tako je na svijet stigao Philodendron ‘Florida Ghost’ – fantastična biljka čiji mladi listovi izlaze potpuno bijele ili svijetle kremaste boje, a zatim postepeno tamni i poprima mint zelenu te na kraju tamnozelenu boju. I najbolje od svega – napokon je dostupan u Hrvatskoj!

Njihova boja ovisi o svjetlosnim uvjetima – ako je biljka izložena puno svjetlosti (npr. blizu istočnog prozora) njeni listovi će izaći bijele boje koja će potrajati duže, a ukoliko je biljka na sjenovitoj poziciji mladi listovi mogu izlaziti već zelene boje. Mlade lisne stapke svijetloroze su boje, a kako sazrijevaju tako poprimaju kombinaciju zelene i crvene boje, blago su dlakave i ljepljive.

Zašto poprima zelenu boju? Ovu promjenu uzrokuje klorofil u listovima koji procesom fotosinteze apsorbira sunčevu svjetlost i postaje zelen. Dakle, Philodendron ‘Florida Ghost’ držite u blizini prozora (ili dobre rasvjete za uzgoj biljaka), zalijevajte ga jednom u 10-14 dana (ovisno o veličini tegle, supstratu i okolišnim čimbenicima) te ga redovito prskajte kako bi se mladi listovi lakše oslobodili iz katafila i lagano odmotali.

Pronađite ga u vrtnom centru Flora po cijeni od 1.199,90 kn – znamo, možda vam se čini puno, ali ipak se radi o kolekcionarskoj biljci koja je tek krenula u masovnu proizvodnju. Podijelite trošak s prijateljima i razdijelite biljku kada naraste – ljepota biljaka upravo je u dijeljenju.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.