Vaša kalateja vas ne mrzi, samo joj treba pažnje!

Misteriozna biljka iz tropskih krajeva

Volite svoju kalateju, ali nekako vam se čini da ljubav nije uzajamna? Bez brige, svi smo se mi u nekom trenutku osjećali kao da smo svojoj kalateji stali na žulj. Ali tako je teško ne zaljubiti se u njih kad dolaze u toliko oblika, uzoraka i tekstura - neke su tvrde i kožnate, neke glatke, neke baršunaste, malih ili velikih listova, okruglih ili ravnih… Puno je razloga zašto biste ju trebali imati u svom domu.

Kao i kaladijumi, kalateje su jednako nestvarne i nije ni čudo da ih poželimo imati u svom dnevnom boravku. Iza svake biljke stoje uvjeti koje treba zadovoljiti kako bi biljka rasla uspješno, a u nastavku vam dijelimo neke korisne savjete o održavanju kalateja.

Tko su te misteriozne biljke?

Ove ljepotice potječu iz tropskih prašuma južne Amerike gdje rastu u slabije osunčanim podnožjima visokih stabala. Već vam ove dvije informacije mogu dati hintove za uzgoj u dnevnim sobama: visoka vlaga i manje svjetlosti. U posljednjih nekoliko godina mnoge su kalateje (lat. Calathea) prebačene u rod Goeppertia, a zajedno s marantama (lat. Maranta), ktenantama (lat. Ctenanthe) i stromantama (lat. Stromanthe) te još 26 manje poznatih rodova spadaju u porodicu Marantaceae ili svrdarovke, odnosno molitvene biljke/biljke molitve.

Zašto ih se uopće tako naziva? Zato što im poseban “zglob” na mjestu gdje se spajaju peteljka i list omogućuje da listove podižu tijekom noći i spuštaju tijekom dana u potrazi za sunčevom svjetlošću. Ako pazite na latinsku nomenklaturu i ispravno pisanje imena biljaka (mi smo jedni od tih), onda se ispričavamo za eventualne krive nazive nekih od biljaka iz teksta. Naime, promjene su toliko česte da ih je teško pratiti, a gotovo sve biljke proizvode se i prodaju pod starim nazivima. Neovisno imate li kalateju, geoppertiju ili marantu, slobodno pratite jednake upute za održavanje.

Moja kalateja me mrzi!

Nismo sigurni mogu li biljke osjećati takve osjećaje – volimo misliti da nas biljke vole čak i kad ih ne tretiramo dobro, ali kalateje vrlo otvoreno pokazuju da nisu zadovoljne uvjetima u kojima žive.

Upute za održavanje kalateja su sljedeće:

  • Zalijevanje i prskanje – supstrat im treba biti rahli i uvijek blago vlažan, a nikada natopljen. Kad zalijevate, zalijevajte isključivo destiliranom vodom ili kišnicom. Voda iz slavine puna je soli na koju su kalateje osjetljive i zbog kojih će imati smeđe/suhe vrhove listova.
  • Sunčeva svjetlost – pazite da u vašu kalateju ne udara direktna sunčeva svjetlost, ali to ne znači da biljka treba biti u mraku. Držite ih nešto dalje od prozora, zaštićene od sunčevih zraka, ali i dalje na osvijetljenom.
  • Zračna vlaga – neke biljke bolje podnose suhe prostorije, a neke slabije. Kalateje vole visoku vlagu koju možete postići redovitim prskanjem, grupiranjem s ostalim biljkama (isparavanje zemlje iz supstrata diže vlagu oko biljaka) i ovlaživačem zraka.
  • Nametnici – kalateje su vrlo podložne nametnicima poput crvenog pauka ili vunastih uši koji vrlo često napadaju kada je vlaga niska, a time i biljka osjetljivija i izloženija. Nemojte odmah posezati za kemikalijama, pokušajte tretmanom uljem nima. U litru vode umiješajte 10 mL ulja nima i nekoliko kapi (ekološkog) deterdženta za suđe. Dobro poprskajte biljku sa svih strana i tretman ponovite ponovno nakon 15-20 dana.

.

Može li vas vaša kalateja voljeti?

U nekim prostorima nažalost vaša kalateja nikada neće izgledati dobro – ako vam je stan jako osunčan ili vlaga zraka niska, pripremite se na borbu kako biste vašu šarenu ljepoticu održali u dobrom stanju.

Koje kalateje su otpornije i izdržljivije?

Vrste Calathea orbifolia i Calathea musaica ‘Network’ poznate su kao jednostavnije kalateje, a njima se mogu pridružiti rođakinje Maranta leuconerua i Ctenanthe burle-marxii. Ako ste se opekli u uzgoju kalateja, ali želite ponovno probati, predlažemo da krenete s jednom od gornjih vrsta, a onim iskusnijim vlasnicima predlažemo da se okušaju u uzgoju i nešto zahtjevnijih kalateja kao što je Calathea ‘White Fusion’.

 

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.