narančasti alarm naslovna

Kada pročitate u medijima ‘upaljen narančasti meteoalarm’: Što nam to točno znači i čega se trebamo čuvati?

GREEN_300_listici_sredina

Toplinski val

Ovih dana u gotovo cijeloj južnoj Europi zabilježene su rekordno visoke temperature, a na snazi su i brojna upozorenja jer će na nekim područjima živa na termometru doseći čak paklenih 40 stupnjeva. U mnogim su zemljama na snazi narančasti i crveni meteoalarmi.

Kako je i Hrvatska jedna od zemalja u kojoj je zbog nesnosnih vrućina upaljen narančasti meteoalarm, svakako se nije za šaliti s dugotrajnim boravcima na otvorenome, a da pritom niste poduzeli osnovne mjere opreza.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, osim redovnih prognoza, objavljena su i upozorenja u obliku narančastog i crvenoga alarma koja obaviještavaju se radi o vrlo opasnom vremenu.

Naime, opasnost za zdravlje, kako objašnjavaju meteorolozi, predstavlja cjelodnevna sparina, koja je prouzročena visokim postotkom vlage uzraku, i tzv. tropske noći, kada se temperatura ne spušta ispod 25°C. Najviši stupanj upozorenja je crveno, koje znači da je temperatura prešla minimalnu noćnu i maksimalnu dnevnu temperaturu, a narančasto upućuje na to da smo dolšli vrlo blizu tim granicama.

visoke temperature u hrvatskoj

 Na što se sve upozorava kod ekstremno visokih temperatura?

Kada je meteorološki alarm označen kao narančast ili crven zbog visokih temperatura, to znači da vrlo visoka temperatura ne predstavlja ozbiljnu opasnost samo po zdravlje ljudi, nego i životinja, ali može imati i negativan utjecaj na okoliš i infrastrukturu.

1. Toplinski udar

Visoke temperature mogu povećati rizik od toplinskog udara, posebno za osobe starije životne dobi, djecu, trudnice i osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

2. Povećan rizik od požara

Suša i visoke temperature mogu povećati rizik od šumskih požara i požara u ruralnim područjima. Visoke temperature mogu isušiti vegetaciju i stvoriti pogodne uvjete za brzo širenje požara.

3. Opterećenje energetskog sustava

Kada su temperature izuzetno visoke, velika potražnja za rashlađivanjem može dovesti do preopterećenja električne mreže. To može uzrokovati nestanke struje i probleme s opskrbom električnom energijom.

4. Poteškoće u poljoprivredi

Visoke temperature mogu nepovoljno utjecati na usjeve, usporiti rast biljaka i smanjiti prinose usjeva.

Savjeti za najosjetljivije

Među najosjetljivije skupine ubrajaju se djeca, starije osobe, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom. Svakako, valja slijediti upute o tome kako rashladiti organizam i prostorije u kojima boravite, kloniti se vrućina, piti dovoljno tekućine, ali i izbjegavati alkoholna pića i nepotreban tjelesni napor.

Opći savjeti za sve podrazumijevaju izbjegavanje boravka na suncu od 10 do 17 sati, što osobito vrijedi za djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike te bolesnike sa šećernom bolesti. Rashlađivati se treba tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

Stopa smrtnosti za velikih se vrućina povećava, a najčešći uzrok su srčani udari. Neke bolesti i medicinska stanja, i kada su dobro kontrolirana, mogu se pogoršati tijekom ljeta i za visokih temperatura pa je potreban pojačan oprez.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.