asteroid poludio naslovna (1)

Što se dogodilo s asteroidom koji je pogodila NASA-ina letjelica? Čudnu je promjenu primijetio jedan učitelj

GREEN_300_listici_sredina

Eksperimenti u svemiru

Nakon NASA-ina eksperimenta u rujnu prošle godine, kada je letjelica Dart pogodila asteroid, primijećena je čudna promjena u njegovoj putanji.

U rujnu prošle godine NASA-ina letjelica Dart “uspješno” se sudarila s asteroidom Dimorphos, a radilo se o eksperimentu tijekom kojeg se testirala mogućnost obrane Zemlje od potencijalne opasnosti sudara s asteroidima. Nakon što je NASA-ina letjelica Dart, koja je bila veličine hladnjaka, udarila u asteroid, promijenjena mu je putanja za “nekoliko desetaka metara”.

Međutim, učitelj Jonathan Swift iz škole Thacher u Kaliforniji, koristeći svoj školski teleskop, sa svojim je učenicima otkrio da je mjesec dana nakon sudara, Dimorphos, koji se nalazi u orbiti oko mnogo većeg asteroida Didymosa, počeo usporavati.

asteroid

Neki teoretiziraju kako je udar možda promijenio Dimorphosovu putanju oko većeg asteroida, što bi rezultiralo usporavanjem, dok drugi misle da je udar dovoljno pomaknuo manji asteroid prema većem pa sad na njega utječu gravitacijske sile velikog mu susjeda.

Europska svemirska agencija stoga pokreće misiju pod imenom Hera, koja će stići do Dimorphosa 2026. godine, a mogla bi otkriti više detalja o tome što se dogodilo s asteroidom nakon sudara.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.