asteroid naslovna

NASA objavila detalje: Ovih dana Zemlji se približava čak 5 asteroida

GREEN_300_listici_sredina

Što se događa u Sunčevu sustavu

Na NASA-inoj službenoj stranici možete pronaći podatke koje bilježi kompjutor za praćenje asteroida koji se približavaju Zemlji. U sljedeća dva dana prolazi ih čak pet.

Kada netko kaže da se Zemlji približava asteroid velikom brzinom, odmah se sjetimo TBF-a i one pjesme “Smak svita”, uhvati nas lagana jeza i pomislimo – je li ovo kraj. No ako krenete malo proučavati o ateroidima, doznat ćete da svako malo podosta njih (nećemo se razbacivati brojkama), prođe u  blizini Zemlje, a ponekad i na potezu između nas i Mjeseca.

Asteroidi su zapravo relativno mali komadi stjenovitih minerala koji kruže oko Sunca, a često ih se opisuje kao manji planeti. Najčešće su građeni od gotovo istih materijala koji čine planete unutarnjeg Sunčeva sustava, ali postoje varijacije na temu.

Primjerice, C-tip, ili ugljični hondritni asteroidi, uglavnom se sastoje od silikata i gline. S-tip, ili kameni asteroidi, također sadrže silikate, kao i nešto  nikalnog željeza, a M-tip, ili metalni asteroidi, većinom su izrađeni od nikla i željeza.

asteroid se približava zemlji

No našim sustavom putuju asteroidi građeni od ostatka skupljene prašine i stijena iz razdoblja prije nego što su se formirali planeti u našem sustavu. Neki od tih asteroida ponavljaju svoje putanje po nekoliko puta tijekom godina.

Rujan je “plodan” za asteroide

Ako odete na NASA-ine stranice, ondje ćete pronaći dosta zdravorazumskih objašnjenja o asteroidima i njihovim putanjama. Kompjutor za praćenje asteroida redovito prati asteroide i komete koji se približavaju Zemlji i prikazuju datum najbliže točke prilaska, približan promjer objekta, relativnu veličinu i udaljenost od Zemlje.

Prema posljednjim izračunima, 15. rujna, Zemlji će se približiti asteroid veličine autobusa, dakle promjera 10 metara, a najbliža točka prolaska je oko 2,6 milijuna km.

Dan kasnije, 16. rujna, pokraj Zemlje će proći asteroid veličine nebodera, dakle promjera 94 metra, a najbliža točka prolaska bit će 1,9 milijuna km.

Također, 16 rujna prolazi asteroid veličine aviona, 70 metara u promjeru, a točka prilaska je 2,5 milijuna km.

Opet, 16. rujna, prolazi još jedan asteroid, veličine obiteljske kuće, promjera 18 metara, na najbližoj udaljenosti od 4,4 milijuna km.

16. rujna proletjet će i peti asteroid, opet veličine aviona, dakle promjera 25 metara, a najbliža točka prolaska je 5,2 milijuna km

Dakle, ovih će pet asteroida proletjeti na najbližim točkama, koje su iz naše perspektive puno dalje nego Mjesec. Tek objekt koji bi bio veći od 150 metara, a nađe se na ovim udaljenostima od Zemlje, naziva se potencijalno opasnim objektom.

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.