U-tijeku-je-podjela-paketa-za-ustedu-energije-energetski-ugrozenim-starijim-osobama-Foto-Virna-Kirac-3

Stiže pomoć za najugroženije: Evo kako možete dobiti paket koji će vam umanjiti račune i do 200 eura godišnje

GREEN_300_listici_sredina

Poziva Zelena energetska zadruga

U pitanju je dodatna količina paketa za uštedu energije osigurana donacijama tvrtki nakon što je donacijskom kampanjom "Umanjimo im brige" krajem 2022. osigurano preko 8.000 eura, odnosno stotinjak paketa za uštedu energije.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva građane starije životne dobi s područja Zagreba i Zagrebačke županije, koji su ujedno korisnici nekih od socijalnih naknada ili mirovine u iznosu do 400 eura, na prijavu za korištenje besplatnih paketa za uštedu energije.

Prijave se zaprimaju na broj telefona 01 2095 552 radnim danom od 10 do 14 sati.

U pitanju je dodatna količina paketa za uštedu energije osigurana donacijama tvrtki nakon što je donacijskom kampanjom “Umanjimo im brige” krajem 2022. osigurano preko 8.000 eura, odnosno stotinjak paketa za uštedu energije.

ZEZ je u suradnji sa Zakladom Solidarna kampanju “Umanjimo im brige” pokrenuo s ciljem informiranja šire javnosti o energetskom siromaštvu kao jednom od rizika energetske krize i povećanja cijena energenata.

Što je energetsko siromaštvo?

“Energetsko siromaštvo je situacija u kojoj moramo birati koje ćemo račune platiti u nekom mjesecu jer zbog nedovoljnih primanja ne možeš platiti sve, ili kada energiju koristimo manje kako bi uštedjeli, pri čemu to remeti kvalitetu i ugodu stanovanja u našem domu. U Hrvatskoj su osobe iznad 65 godina, pogotovo žene, među najrizičnijim skupinama za energetsko siromaštvo”, pojasnila je Paula Damaška, voditeljica projekata u ZEZ-u.

ZEZ je tijekom prvog dijela tekuće godine građanima u riziku od energetskog siromaštva s područja Zagreba i Zagrebačke županije podijelio stotinjak paketa za uštedu energije, a tijekom nadolazeće jeseni predviđena je podjela još barem toliko paketa.

Pojedini paket za uštedu energije sadrži šest LED žarulja, metlicu za vrata, dvije brtve za prozore (12 m), reflektirajuću foliju za radijatore (6 m), produžni kabel s prekidačem i dva štedna perlatora za slavine, a na godišnjoj razini može osigurati i do 200 eura ušteda na troškovima za energente.

Koji su uvjeti?

Paketi se dodjeljuju prema redoslijedu zaprimanja prijava, a temeljem kriterija da je osoba korisnik jedne od sljedećih mjera: nacionalne naknade za starije osobe, naknade za ugroženog kupca energenata, zajamčene minimalne naknade ili da je korisnik mirovine u iznosu do 400 eura. Dodatno, osoba treba imati 65 ili više godina te imati prebivalište na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije.

Umanjimo im brige

Korisnici paketa za uštedu energije će biti odabrani uvidom u zaprimljenu dokumentaciju kojom potvrđuju da udovoljavaju kriterijima. Energetski savjetnici ZEZ-a osobno će obići svako kućanstvo, savjetovati njegove članove o pravilnom korištenju dodijeljenih paketa te dati dodatne savjete za uštedu energije.

“Pozivamo sve koji zadovoljavaju uvjete da se prijave, kao i sve građane koji u opisu potencijalnih korisnika prepoznaju članove obitelji, susjede i poznanike, da ih informiraju o ovoj prilici i osiguraju da se prijave na vrijeme.” pojasnila je Paula Damaška.

Prijave se zaprimaju do iskorištenja sredstava na broj telefona 01 2095 552 radnim danom od 10 do 14 sati.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.