U tijeku je podjela paketa za uštedu energije energetski ugroženim starijim osobama - Foto - Virna Kirac 3

Stigla pomoć za najugroženije, dobili su posebne pakete: ‘Kad vidim račune, dođe mi da se prestanem grijati’

GREEN_300_listici_sredina

Kampanja 'Umanjimo im brige' pomaže Zagrebu i okolici

Kad se zbroje svi troškovi za režije, u jako smo teškom stanju. Imam malu mirovinu i kad stignu računi, dođe vam da se prestanete grijati. I to nije slučaj samo kod mene nego i kod mojih poznanika, rekla je Mirjana Augustinović koja je dobila paket za uštedu energije.

Kako bi smanjili svoje račune, ovih su dana energetski siromašniji građani iz Zagreba i okolice dobili paket za uštedu energije. U paketu se nalaze LED žarulje, metlica za vrata i brtve za prozore, reflektirajuća folija za radijatore, produžni kabel s prekidačem i štedne perlatore za slavine, sve kako bi se maksimalno uštedjela energija. Iza cijele kampanje “Umanjimo im brige” stoji Zelena energetska zadruga, koja je uz pomoć Zaklade Solidarna prikupila 8,588.95 eura za pomoć najugroženijima.

Do kraja siječnja, Zelena energetska zadruga obišla je preko 50 posto kućanstava, a u veljači će nastaviti sve do podjele svih paketa. Među njima je i Mirjana iz zagrebačkog naselja Trnsko.

“Kad se zbroje svi troškovi za energente zajedno s komunalnim uslugama i drugim režijama, u jako smo teškom stanju. Imam malu mirovinu i kad stignu računi, dođe vam da se prestanete grijati. I to nije slučaj samo kod mene nego i kod mojih poznanika. Prije bi stavila krpu pod vrata, a sada imam metlicu koja održava toplinu u prostoriji. Možda neću uštedjeti 5 kW, ali da uštedim 1 kW, meni će to jako puno značiti”, rekla je.

Kad je grijanje luksuz 

Kampanja je fokusirana upravo na osobe iznad 65 godina starosti jer spadaju među najrizičnije za materijalno i energetsko siromaštvo u Hrvatskoj. Dio njih živi u objektima niske energetske učinkovitosti, koji zbog loše izolacije, sustava grijanja ili instalacija nepotrebno gube energiju, ali i troše više kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Kada energenti zbog toga postanu značajan dio životnih troškova, kućanstvo možemo okarakterizirati kao energetski siromašno.

“Treba uzeti u obzir da nemaju svi djecu i rodbinu na koju se mogu osloniti za pomoć i da je većini starijih sam proces prijave za neku od mjera socijalne pomoći zahtjevan zadatak. Situacija u kojoj se nalaze je otegotna okolnost i za njihovo zdravlje i ugodu stanovanja. Mjere za suzbijanje energetskog siromaštva bi trebale biti sustavne i dugoročne s naglaskom na poboljšanje izolacije koju si većina starijih građana ne može priuštiti”, izjavila je Paula Damaška, voditeljica projekta Energetske zajednice za energetsku solidarnost.

PHOTOS BY: Zelena energetska akcija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.