Klimafitte Stadtentwicklung auf ehemaligem Bahnhofsareal – künftiges Zuhause für 16.000 Menschen – 10 ha grüne Mitte, neue Bim-Linie 12 und Highline-Park – Öffentliche Auflage startet am 21.9.

Stari kolodvor u Beču pretvaraju u novu i modernu zelenu četvrt

GREEN_300_listici_sredina

Odličan projekt

Do 2035. na području Sjeverozapadnog kolodvora niknut će nova gradska četvrt s oko 6.500 stanova te 4.700 novih radnih mjesta. Fokus je, između ostaloga, na održivom i pristupačnom stanovanju.

Područje nekadašnjeg Sjeverozapadnog kolodvora u bečkom okrugu Brigittenau koji je služio kao teretni kolodvor transformira se u novo urbano razvojno područje. Zauzima površinu od 44 hektara, a smješteno je između Dunava i Dunavskog kanala te se nalazi u blizini poznatog bečkog parka Augarten. Izgradnjom nove gradske četvrti na tom području povezala bi se dva dijela okruga koja su trenutačno odvojena kolodvorom.

Planirana je izgradnja oko 6.500 stanova za oko 16.000 građana i otvaranje 4.700 radnih mjesta.

Od kolodvora do nove gradske četvrti do 2035.

Prva faza gradnje nove četvrti na Sjeverozapadnom kolodvoru trebala bi započeti 2026. godine. Visoki standardi zaštite okoliša, urbanog planiranja i izgradnje pridonose stvaranju nove, atraktivne gradske četvrti u središtu okruga sa stambenom ponudom, radnim mjestima, mogućnostima za rekreaciju i dovoljno prostora gdje građani mogu provoditi slobodno vrijeme.

Projekt bi trebao biti završen 2035. godine, a u njemu sudjeluju Grad Beč i Austrijske savezne željeznice (ÖBB).

Atraktivna četvrt uz mnogo zelenila

Pritom je fokus projekta na klimatski prihvatljivom urbanističkom planiranju, društvenoj raznolikosti, stvaranju zelenih površina i odličnoj povezanosti javnim prijevozom s drugim dijelovima grada.

U središtu četvrti nalazit će se veliki javni park površine 10 hektara s biciklističkim i pješačkim stazama te brojnim mogućnostima za rekreaciju. Osim toga u četvrti je planirano ozelenjavanje brojnih unutarnjih dvorišta, krovova i fasada kao i održiv sustav upravljanja oborinskim vodama. Gradnjom novih gradskih stanova na tom području osigurat će se pristupačno stanovanje, a čak 60 posto stanova u četvrti bit će subvencionirano.

Od 2028. kroz to bi područje trebala prolaziti i nova tramvajska linija. Na novom urbanom području predviđena je i gradnja odgojno-obrazovnih ustanova, stanica za punjenje električnih vozila i za dijeljenje vozila, a po uzoru na New York ondje će nastati linearan javni park High Line uzdignut iznad tla.

Građani Beča imat će brojne mogućnosti da se informiraju o projektu u sklopu različitih događanja, a u narednom će se periodu moći uključiti i u raspravu o budućem projektu.

 

 

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.