willian-justen-de-vasconcellos--bth-fBljNo-unsplash

Stanovnici popularne turističke destinacije masovno prosvjeduju protiv turista: ‘Dosta nam je buke’

GREEN_300_listici_sredina

Broj stanovnika kao na Lastovu

Iako je turizam isprva bio dobar za gospodarstvo, većina mještana kaže da je jednostavno previše posjetitelja, posebice nakon 2006. godine.

Mještani austrijskog grada Hallstatta prosvjeduju protiv masovnog turizma u svom mjestu. Riječ je o gradiću koji broji tek nešto više od 700 stanovnika, ali ga tijekom sezone posjeti i do 10.000 turista.

Nalazi se na popisu svjetske baštine, a sa svojim slikovitim kućicama na obali alpskog Hallstättskog jezera posljednjih je godina taj grad postao žarište turizma u tom dijelu Europe.

Zbog toga sada stanovnici traže ograničenje za broj dnevnih turista, kao i zabranu vožnje turističkih autobusa nakon 17 sati, javlja BBC.

Replika grada 

Iako je turizam isprva bio dobar za gospodarstvo, većina mještana kaže da je jednostavno previše posjetitelja, posebice nakon 2006. godine.

Naime, tada se Hallstatt pojavio u južnokorejskoj romantičnoj drami, čime se drastično povećala njegova popularnost u Aziji. Štoviše, kreirali su kulisu, svojevrsnu repliku gradu šest godina kasnije.

Ogradama protiv selfija 

Stanovnici su u svibnju ove godine na najpopularnijem mjestu za snimanje selfija nakratko podigli drveni zid koji je zaklanjao pogled na Alpe, u znak protesta protiv buke i prometa. Nakon burne reakcije na društvenim mrežama, ogradu su uklonili.

Tada je gradonačelnik rekao da želi smanjiti broj autobusa koji prolaze kroz Hallstatt za trećinu. No, nije se dogodilo ništa.

Za sada, poput Venecije i drugih mjesta pogođenih onim što je poznato kao pretjerani turizam, čini se da će Hallstatt morati podnijeti mješovite blagoslove svoje popularnosti.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.