2CMX68N stack of old laptops awaiting repair. Image shot 11/2019. Exact date unknown.

Srednjoškolski profesor uz pomoć baterija iz laptopa radi električne motocikle

GREEN_300_listici_sredina

Smanjuje onečišćenje

Potpuno punjenje na prijenosnoj bateriji iznosi oko 100 kilometara i može se potpuno napuniti za 45 minuta za manje od pola cijene punog spremnika goriva.

Od starih baterija iz prijenosnih računala kenijski srednjoškolski profesor radi električni pogon za motocikle. U Africi ne nedostaje inovacija, a Paul Waweru savršen je primjer te domišljatosti. Godinama spašava rabljenu elektroniku koja bi inače završila na otpadu.

Baterije mogu koštati samo 0,50 kenijskih šilinga, koje Waweru koristi za ćelije koje još uvijek mogu držati naboj. Kad ih ima dovoljno, konfigurira ih u pakete baterija kako bi zamijenio motore s unutarnjim izgaranjem postojećih skutera i bicikala. “Nitko nije prodavao električne bicikle u Keniji, pa sam morao uvesti jedan”, rekao je za African News.

Uvezeni bicikl nije dugo trajao, pa je upotrijebio vlastitu inovaciju kako bi stvorio proizvod potreban njegovom društvu. African News izvještava da je osnovao tvrtku pod nazivom Ecomobilus koja proizvodi električne motocikle. Njegovi proizvodi već se poprilično dobro prodaju, posebno kuririma koji pokušavaju izbjeći sve veće troškove benzina.

Problem onečišćenja 

“Ecomobilus bicikli imaju veću prednost u usporedbi s drugim motorima na benzin. Broj jedan, zbog troškova održavanja. Motocikli ne zahtijevaju nikakvo održavanje jer nema mehaničkih dijelova koje je potrebno često popravljati”, objasnio je Waweru.

Potpuno punjenje na prijenosnoj bateriji iznosi oko 100 kilometara i može se potpuno napuniti za 45 minuta za manje od pola cijene punog spremnika goriva.

Mnogi afrički gradovi zagušeni su onečišćenjem zraka, osobito tijekom suhih sezona, a neki vide električne motocikle kao savršeno rješenje za brzo i učinkovito poboljšanje.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.