ninno-jackjr-CG6Gd__QIOY-unsplash

Afričke zemlje traže odštetu za katastrofe: ‘Nitko neće pobijediti ako Afrika izgubi

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li platiti?

Od klimatskih promjena najviše su stradale siromašne, nerazvijene zemlje. Zbog toga je po prvi put u povijesti na dnevni red stavljeno pitanje plaćanja odštete bogatih zemalja za onečišćenje koje uzrokuju.

Čelnici siromašnijih zemalja složili su se na klimatskoj konferenciji (COP27) u Egiptu za hitan financijski pojas za spas od bogatijih država. One na prvoj liniji borbe protiv klimatskih promjena žele poseban fond za kompenzaciju za klimatske utjecaje od kojih se ne mogu oporaviti, javlja BBC.

Premijer Bahama Philip Davis obratio se okupljenima emotivnim govorom rekavši da ne očekuje ni od koga da voli ljude njegove zemlje jednakom strašću kao on. “Pitam vas koliko vam vrijedi da milijune klimatskih izbjeglica pretvorite u desetke milijuna, dok vršite pritisak na političke i ekonomske sustave diljem svijeta. “Nećemo odustati, alternativa nas baca u vodeni grob”, rekao je.

Bahami su u posljednih nekoliko godina bili izravno pogođeni klimatskim promjenama, mnogobrojne oluje izazvale su velike štete. Iz toga je razloga Davis pozvao nacije da “postanu stvarne” istaknuvši pritom da je djelovanje u vezi s klimatskim promjenama u svačijem interesu. Osvrnuo se na trgovinu robljem u kojoj su europske zemlje kupovale i prevozile Afrikance na Karibe protivno njihovoj volji. “Mi smo djeca preživjelih u toj tragediji koju je izazvao čovjek. Dužnost nam je boriti se za opstanak kako su se oni borili za svoj.”

Čelnici afričkih naroda također su pozvali na hitno djelovanje. Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo rekao je da je kontinentu potreban novac za prilagodbu klimatskim promjenama. “Nitko neće pobijediti ako Afrika izgubi”, rekao je.
Namibijski je predsjednik Hage Geingob nazvao razvijene zemlje “zločinačkim” zbog njihove uloge kao najvećs krivce za emsiije stakleničkih plinova.

Narodi vrlo osjetljivi na klimatske promjene ujedinjeni su u svojim pozivima na summitu da bogatije zemlje plate račun za štetu uzrokovanu porastom razine mora, sušom i ekstremnim olujama. Stradale su male nerazvdijene države koje najmanje zagađuju okoliš. Po prvi je puta stoga na dnevni red stavljeno pitanje odštete. Bogate zemlje kroz povijest su izbjegavale razgovor na temu bilo kakve kompenzacije, no sada je tome došao kraj.

 

PHOTOS BY: COP27/Twitter, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.