Reconstruction of an extinct Dodo Thisximagexisxprotecedxbyxcopyright 404024016342

Biotehnološka tvrtka vrijedna milijarde dolara planira oživjeti pticu dodo i vunastog mamuta

GREEN_300_listici_sredina

Razlog za slavlje ili strah?

Nijedna druga životinja nije tako neumoljivo povezana s izumiranjem kao dodo, ptica neletačica čudnog izgleda koja je živjela na otoku Mauricijus u Indijskom oceanu do kasnog 17. stoljeća. Dolazak pomoraca sa sobom je donio invazivne vrste poput štakora i običaje poput lova. Oni su dodoa, koji nije pokazivao strah od ljudi, osudili na izumiranje u samo nekoliko desetljeća. Tim znanstvenika sada želi vratiti dodoa u život i nadaju se da će projekt otvoriti nove tehnike za očuvanje ptica.

Dodo, ptica neletačica porijeklom s otoka Mauricijusa, izumrla je prije više od 300 godina. Ali sada je biotehnološka tvrtka objavila planove za vraćanje vrste u život kroz proces koji se zove de-ekstinkcija.

De-ekstinkcija je proces kojim se izumrle vrste oživljavaju genetskim inženjeringom. Biotehnološka tvrtka, Colossal Biosciences, osigurala je više od milijardu dolara sredstava za poduzimanje ovog ambicioznog projekta. Plan je izdvojiti DNK iz najbližih živih rođaka dodoa, poput golubova, i upotrijebiti je za rekreaciju DNK izumrle ptice.

Proces de-ekstinkcije još je u povojima, ali ima potencijal vratiti vrste koje su izumrle zbog ljudske aktivnosti. Uskrsnuće dodoa ne samo da bi na svijet vratilo vrstu koja je zauvijek izgubljena, već bi također moglo pomoći obnovi ekosustava otoka Mauricijusa. Kritičari tvrde da je to rasipanje resursa i da je nemoguće ponovno stvoriti uništeni ekosustav. Oni također tvrde da bi fokus trebao biti na očuvanju postojećih vrsta i staništa, umjesto pokušaja vraćanja izumrlih vrsta.

Projekt povratka Dodoa još je u ranoj fazi i ima još mnogo posla, ali u nedavnom priopćenju za javnost tvrtka sa sjedištem u Dallasu tvrdi da je dešifrirala cijeli genom dodoa, čineći cijeli njihov projekt zapravo održivim. Tvrtka je uvjerena da će dodo biti sljedeća vrsta koja će biti uspješno oživljena.

U konačnici, planovi za povratak dodoa su ambiciozni i imaju potencijal za oživljavanje vrste koja je bila izgubljena više od 300 godina. Iako još uvijek postoje mnogi izazovi koje treba prevladati, potencijalne koristi od ovog procesa čine ga uzbudljivim područjem znanstvenog istraživanja. Ostaje za vidjeti je li moguće uspješno vratiti dodoa budući da su prije dvije godine najavili da će vratiti vunastog mamunta, no jasno je da de-estinkcija ima potencijal značajno utjecati na očuvanje ugroženih vrsta i obnovu ekosustava.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.