Snapinsta.app_329631491_921895248966427_7664642708610618644_n

Split slavi 100 godina legendarne morske igre koju svi obožavaju

GREEN_300_listici_sredina

'Svi vole picigin'

Split danas sutra obilježava nevjerojatnih 100 godina od pojave legendarne igre - picigin, koja je postala nezaobilazni dio kulturne baštine ovoga grada, ali i omiljena ljetna aktivnost većine domaćih, obalnih destinacija.

Stogodišnju obljetnicu Split će slaviti puna dva dana, a povodom toga priredio je svečani program koji je započeo u petak. Ovog vikenda, Split priređuje svečani program kako bi proslavio ovu stogodišnju obljetnicu Picigina.

Program će trajati dva dana, a počeo je u petak u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, gdje je prikazan spot za pjesmu “Picigin” grupe “Rebatajica” te promotivni film “Split: grad sporta”, uz HRT-ov dokumentarni film “Picigin na Bačvicama” Tonka Jovića.

Program se nastavlja i danas, akcijom čišćenja podmorja na kultnoj plaži Bačvice s početkom u devet sati, a zatim započinju već tradicionalne igre picigina nakon koje slijedi otkrivanje spomen ploče u čast 100. obljetnice. Događaj će uveličati brojni glazbeni nastupi koji će savršeno zaokružiti čitavu manifestaciju.

Mala povijest picigina

Davne 1923. godine, skupina entuzijasta među studentima u Splitu naišla je na poteškoće prilikom igranja vaterpola, a sve zbog veoma plitkog mora na plaži Bačvice. Taj izazov doveo je do rođenja igre koja će kasnije postati poznata kao Picigin.

U Piciginu, sudionici se trude spriječiti malu lopticu da dotakne vodu koristeći samo dlanove. Ova jednostavna, ali zarazna igra brzo je osvojila srca Splićana i postala popularna i izvan granica grada, šireći se obalom Jadranskog mora.
Iako se na plaži Bačvice svake godine održava svjetsko prvenstvo u piciginu, činjenica jest da u ovoj igri nema službenih pobjednika i gubitnika, a sama igra ocjenjuje se na temelju umijeća i akrobacija igrača. Sve o manifestaciji koja već danas započinje u Splitu otkrijte ovdje.

PHOTOS BY: Instagram/Adria Gate / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.