bene naslovna

Dogradonačelnik Splita objavio rezultate ispitivanja otpadnih voda: More na plaži Bene zagađeno je fekalijama

GREEN_300_listici_sredina

Otpadne vode

Nije prvi put da su građani Splita prijavili fekalije koje plivaju po moru na poznatoj plaži Bene. Nakon ispitivanja otpadnih voda, koje se povremeno ispuštaju u more, stigli su alarmantni rezultati.

Krajem prošloga mjeseca, u medijima je izašao video fekalija na splitskoj plaži Bene, a nakon brojnih dojava građana i Društva “Marjan”, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan naručila je ispitivanje otpadnih voda koje se često slijevaju u more.

Nakon izvršenog ispitivanja,, kako prenosi Slobodna Dalmacija. splitski dograonačelnik Bojan Ivošević objavio je na svome Facebook profilu šokirajuće rezultate,

Naime, dogradonačelnik je na odgovornost pozvao restoran Va-Bene, koji ondje ima nesaniranu septičku jamu, a za koju vrijede pravila o dodatno pročišćenim komunalnim otpadnim vodama prema kojima na  100ml smije otpadne vode smije biti prisutno samo 200cfu crijevnih enterkoka i 500cfu escherichije coli.

Međutim, prema ispitivanjima uzoraka s Bena, “crijevnih enterokoka je 2.000.000 cfu, odnosno 10.000 puta više nego što smije biti u komunalnim otpadnim vodama koje se smiju puštati u more, a escherichije coli ima 5.800.000 cfu odnosno 11.600 puta više!”, kako komentira dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

Navodno, građani su godinama upozoravali na septičku jamu navedenog restorana, iz koje su se u više navrata slijevale otpadne vode u more, ali problem do danas nije riješen.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.