Spasioc s posebnom misijom: Upoznajte robota koji skuplja opuške na plaži

GREEN_300_listici_sredina

Opasan otpad

U ljetno doba plaže su pune kupača, velika većina njih uživa u poroku pušenja, a samo mali je broj onih koji svoje opuške uskladište na za to predviđeno mjesto. Tome su doskočili inženjeri iz tvrtke TechTics koji su osmislili Beach Bot - robota koji pomoću umjetne inteligencije “češlja” plažu i skuplja opuške.

Opušci na plažama sve su češći problem diljem svijeta. Odmarajući na svojim ležaljakama uz morske valove, kupači posežu za cigaretama, a opušci neodgovorno ostaju ugašeni na tlu. I dok su neke plaže na Jadranu uvele da na ulazu možete uzeti pepeljaru, koristiti ju tijekom obitavanja tamo te ju nakon toga vratiti, no plaže diljem svijeta su i dalje pune opušaka. Poražavajući su podaci da svake godine u svijetu 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće, a ne treba dodatno pojašnjavati kako svaki takav opušak u sebi sadrži mikroplastiku. Jednom se takav opušak na plaži našao u rukama četverogodišnjeg dječaka čiji je otac odlučio stvari uzeti u svoje ruke i s kolegom izrealizirao revolucionarni projekt – robota koji na plaži čisti opuške. Kad neće ljudska ruka, to će učiniti Beach Bot autonomni robot koji koristeći umjetnu inteligenciju obilazi plažu i skuplja opuške.

Sve to čini pomoću kamera kojima gleda kroz pijesak i pronalazi opuške te ih onda skuplja svojim “rukama” odnosno češljevima, sprema u svoj spremnik i vozi do odgovarajućeg odlagališta. Algoritam za otkrivanje na temelju umjetne inteligencije stvorili su TechTics konzultantska tvrtka sa sjedištem u Haagu i studenti s Delft University of Technology, koristeći Microsoftovu aplikaciju Trove koja povezuje programere umjetne inteligencije s fotografima širom svijeta ne bi li time punili robota s milijunima fotografija cigareta kako bi ih prepoznao. “To je najzanimljiviji dio našeg koncepta; imamo interakciju čovjek-robot u kojoj javnost može pomoći da roboti postanu pametniji”, izjavio je Edwin Bos jedan od vlasnika tvrtke.

Također, u ovaj projekt uključeni mogu biti svi ljudi, posjetioci plaže na način da šalju fotografije opušaka i za njih mogu dobiti 25 centi ako ista bude pozitivno procesuirana u Beach Botu. Prilikom prve demonstracije, ovaj revolucionarni robot tijekom svog rada na plaži skupio je deset opušaka za svega pola sata, dok mu baterija traje oko sat vremena. “Počinjemo s opušcima. To je najraširenije smeće na svijetu. U budućnosti želimo da roboti otkriju čitav niz smeća drugih kategorija”, tvrdi Edwin. Svaki početak ka smanjivanju takve vrste otpada izuzetno je pozitivna stvar još ako k tome dodamo činjenicu da duhanskim proizvodima, točnije opušcima cigareta treba oko 14 godina potpune razgradnje.

PHOTOS BY: TechTics, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.